Primer pla de Pedro Sánchez amb cara de circumstàncies
POLÍTICA

La guerra a Israel deixa sol Pedro Sánchez

La posició del Govern sobre Hamàs allunya el PSOE de Sumar

El brutal atac de Hamàs contra Israel i la seva resposta militar ha provocat una nova esquerda entre l'esquerra espanyola. Les relacions entre PSOE i Sumar són bones, però la mirada tan diferent en alguns àmbits evidencia la fragilitat d'una unió que s'hauria de mantenir. Sánchez i Yolanda Díaz es necessiten i s'entenen, però les seves discrepàncies en coses tan importants com la política internacional no ajuden gens a Espanya.

El Govern ha de tenir una posició clara després de l'atac de Hamàs a Israel. Mentre el PSOE el va condemnar enèrgicament i els va qualificar d'atemptat terrorista, Sumar va jugar a despistar. Yolanda Díaz demanava fa unes hores que Europa canviï la seva posició sobre el conflicte i condemni "l'apartheid israelià". El portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, condemnava els atacs de Hamàs dilluns, però assenyalava Israel com el principal responsable del conflicte existent.

Sumar, doncs, se surt del discurs oficial, tant a Europa com al Gobierno d'Espanya. En aquest sentit, el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, i el president en funcions, Pedro Sánchez, mantenen un discurs alineat amb la resta de líders de la Unió Europea. A les darreres hores, els caps d'Estat dels Estats Units, França, el Regne Unit, Alemanya i Itàlia han publicat una carta de suport a Israel. El nom de Pedro Sánchez no surt perquè no se li va oferir, però fonts del PSOE han volgut deixar clar que la subscriu al 100%.

Maya Villalobo, la jove morta a la guerra d'Israel

La posició del PSOE, doncs, és clara. I en certa manera la de Sumar i les seves confluències també. L'entorn de Yolanda Díaz dóna suport a Palestina i es posa de perfil per condemnar Hamàs en el millor dels casos. Podem, per exemple, vol que el Congrés voti demanar "el cessament de l'ocupació d'Israel" i espera que Sumar els ho permeti.

En aquest context, el PP ja ha demanat al ministre Albares que comparegui perquè aclareixi quina és la posició del Gobierno espanyol. La intenció és retratar el doble joc de Sumar i la nova discrepància en la política exterior de la coalició.


Els altres socis de Pedro Sánchez

La solitud del PSOE amb el seu entorn es fa evident si repassem les posicions dels altres socis. ERC juga a l'equidistància, així com Bildu, atrapats pel discurs oficial de l'esquerra més radical .

Només el PNB i Junts per Catalunya ha condemnat enèrgicament Hamàs. Carles Puigdemont va ser el més taxatiu: "Hamàs és una organització terrorista, suportada per un règim que viola els drets humans de manera sistemàtica". Els nacionalistes bascos van condemnar "rotundament" el "brutal atemptat de Hamàs".

Els atacs contra Israel per part de Hamàs demostren una altra vegada que Pedro Sánchez i el PSOE han de fer equilibrismes per mantenir els pactes. La política exterior la marquen els socialistes, Sumar acata i els altres fan veure que no va amb ells. Però siguem realistes, això només minva la credibilitat al Gobierno.

➡️ Política

Més notícies: