Muntatge de fotos d'Ulf Kristersson, amb cara seriosa, i l'exèrcit rus de fons
POLÍTICA

Suècia treu l'exèrcit al carrer per posar fi a la violència

El país nòrdic lidera la mà dura contra les bandes

A Suècia, fins fa poc líder europeu de la seguretat i la prosperitat, porten dotze assassinats en vint dies (3 les últimes 24 hores). El govern, incapaç de contenir el bany de sang del crim organitzat, ha tret l'exèrcit al carrer. Els militars uniran forces amb la policia per combatre la violència.

El país viu sumit des de fa temps en una onada de violència i homicidis vinculats a les bandes del carrer. Això genera una angoixa als ciutadans, que el setembre de l'any passat van votar massivament el partit identitari Demòcrates de Suècia. Des de llavors, Ulf Kristersson encapçala un govern conservador la principal preocupació del qual és restablir l'imperi de la llei.

Únete al boletín de E-NotíciesLas NOTICIAS DE VERDAD
Unirme

Ara, el primer ministre ha anunciat el desplegament de “tots els recursos necessaris” per “derrotar les pandilles”. Això inclou la mobilització d'unitats militars per col·laborar amb la policia davant d'aquesta situació “extremadament excepcional”. A més, el govern prepara un enduriment del codi penal.

Escalada de violència

Fa uns dies, una professora de 24 anys va morir com a resultat d'una explosió vinculada suposadament a la guerra del narcotràfic. Un altre jove de 18 anys va morir durant un tiroteig, i un home va ser assassinat amb arma de foc. El repunt de la violència sumi el país en la pitjor crisi des de fa dècades.

Imatge dels disturbis al districte 19 de Paris en plena onada de violència per la mort d'un jove a mans d'un policia.

El govern busca aturar les “guerres de colles i nens soldat” amb mesures a curt ia llarg termini. Amb efecte immediat, mobilitzarà l'exèrcit per donar suport a la policia a l'àmbit logístic i de vigilància. A llarg termini, l'executiu prepara una reforma legal per afrontar aquest repte nou al país.

Aquesta reforma legal consistiria a augmentar les penes per delictes violents i endurir les condicions en matèria d'immigració. El primer ministre ha apel·lat a la responsabilitat de la resta dels partits per aprovar aquestes mesures. Adverteix de la gravetat de la situació, que a més no té pinta que hagi de millorar.

Situació sense precedents

Segons la policia sueca, el país viu sumit en una onada de violència sense precedents que es podria recruir en els propers mesos. “No sembla que perdi força a curt termini”, han assegurat, i ho defineixen com a “violència de tipus terrorista”. Davant d'aquest escenari, reconeixen que estan desbordats.

Suècia, un país poc acostumat a la violència quotidiana, ara lluita contra un enemic desconegut. La mobilització de l'exèrcit per combatre la violència de carrer és una cosa nova i ha causat preocupació i inquietud a la resta d'Europa. Fa marxada de la política de mà dura dels nous governs conservadors europeus.

➡️ Política

Més notícies: