Imatge de la manifestació de l'11 de setembre amb Dolors Feliu a la primera fila agafant la pancarta. De fons, desenes de persones amb banderes estelades
POLÍTICA

La quarta llista indepe al Parlament, més a prop

L'ANC lidera l'independentisme indignat

Les entitats independentistes fa temps que amenacen els partits de presentar una llista cívica en les pròximes eleccions. L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) lidera aquests sectors frustrats pel fracàs del Procés i indignats amb els líders polítics. La recepta és la mobilització de la societat i la declaració unilateral d'independència.

La crisi del procés es va evidenciar primer amb el moviment abstencionista a les últimes generals del 23-J. Els independentistes indignats van aconseguir el seu objectiu d'infligir un càstig sever a ERC, Junts i la CUP. Però ara volen que aquesta indignació es tradueixi en resultats polítics concrets.

Únete al boletín de E-NotíciesLas NOTICIAS DE VERDAD
Unirme

A la commemoració de l'1 d'octubre, aquest diumenge, l'ANC ha tornat a marcar el camí de l'independentisme radical contra els partits tradicionals. La seva presidenta, Dolors Feliu, va anomenar “trampa” a l'amnistia i va proposar declarar la independència l'endemà. La quarta llista indepe és cada cop més a prop.

Llista cívica contra els partits

La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, ha dit que "si el Congrés aprova una llei d'amnistia, el mateix dia que s'aprovi al Parlament ha de ressonar la independència". I ha afegit que “si el Govern i aquest Parlament, amb el 52% de vots independentistes, no gosen fer-ho o no volen, que convoquin eleccions i donin la veu a un parlament lliure escollit per un poble assedegat de llibertat”.

Manifestació independentista amb gent portant samarretes blaves i banderes estelades

El missatge de Feliu és clar, “si els partits no vols fer la independència, que convoquin eleccions”. Uns comicis en què l'ANC pretén encapçalar la llista cívica formada per entitats sobiranistes i figures de la societat civil. Seria tota una amenaça per a uns partits (ERC, Junts i CUP) en ple declivi.

Feliu va retreure als partits la resolució aprovada la semana passada al Parlament, on demanen l'amnistia i el referèndum. Per a l'ANC, ni tan sols el referèndum té sentit perquè el poble ja va votar l'1 d'octubre del 2017. Per tant, segons el seu plantejament, l'únic que han de fer els partits és fer efectiu aquest mandat popular.

Mal rotllo entre entitats

El sector de la via unilateral està encapçalada per l'ANC i arrossega els sectors radicals d'ERC, Junts i fins i tot del Consell de la República de Carles Puigdemont. A l'altra banda hi ha els partits, com ERC i Junts, més enllà de la seva guerra personal. Al mig queden altres entitats com Òmnium Cultural.

El seu president, Xavier Antich, va ser escridassat a l'acte de commemoració de l'1 d'octubre, convocat pel Consell de la República. El motiu dels xiulets no va ser altre que defensar l'amnistia. I és que dins del bloc de l'independentisme radical, qualsevol cosa que no sigui la via unilateral és vist com una traïció.

De tota manera, l'ANC és una entitat afí a Junts i a Puigdemont, i confien a imposar els seus postulats a les negociacions per la investidura. La seva voluntat és que Junts trenqui les negociacions i bloquegi la legislatura espanyola. Això afegeix més pressió al líder processista en un moment clau de la negociació.

➡️ Política

Més notícies: