El secretari general del PSOE i president del Govern, Pedro Sánchez, intervé durant la presentació del programa electoral del PSOE per a les eleccions generals a Madrid
POLÍTICA

Els plans de Pedro Sánchez per ser president

El PSOE encara la recta final de les negociacions

El 'no' del Congrés dels Diputats a la investidura d'Alberto Núñez Feijóo ha obert el temps de Pedro Sánchez. Ara és el PSOE, juntament amb Sumar, qui ha d'encapçalar les negociacions per formar govern. Moncloa ha posat en marxa un pla per reeditar el govern de coalició.

Els dirigents territorials socialistes han signat un document en què avalen els pactes del PSOE amb ERC i Junts. Pedro Sánchez vol assegurar que no hi hagi cap esquerda al seu partit. El missatge és clar, fer pinya al voltant del president i màxima discreció en les negociacions amb Junts.

Un missatge secundat pel secretari general de Junts, Jordi Turull, aquest cap de setmana. Sabedor del que es juguen, va qualificar la negociació de “transcendent” i va demanar “serietat i discreció”. Tot i la tensió dels últims dies, a Ferraz creuen que el joc de debò comença ara i són optimistes.

El calendari de Pedro Sánchez

Després del fracàs de Feijóo només hi ha dos escenaris possibles, o la investidura de Pedro Sánchez o repetició electoral. Felip VI obre avui una nova ronda de consultes per designar un nou candidat a formar govern. Demà anunciarà el nom, que serà molt segurament el de Pedro Sánchez.

Els socialistes tindran llavors un temps limitat per negociar amb la resta de partits i aconseguir almenys 176 suports. La Constitució és clara sobre això. El PSOE té dos mesos després de la primera votació d'investidura per obtenir la confiança del parlament, o altrament “el rei dissoldrà les dues cambres i convocarà noves eleccions”.

Com que la primera votació es va fer el 27 de setembre, Pedro Sánchez té fins al 27 de novembre per ser investit. Ara correspon a la presidenta del Parlament, Francina Armengol, posar data a la primera votació de la investidura de Pedro Sánchez. En el cas de Feijóo, va donar un termini de 35 dies.

El més aviat possible

El pla de Moncloa és convèncer Carles Puigdemont que no té cap altra alternativa que investir Pedro Sánchez. Exhibiran les manifestacions contra l'amnistia i els discursos de Feijóo i Abascal des de la tribuna del Congrés. Per contra, oferiran un acord històric amb què forjar un ampli consens contra la dreta i l'extrema dreta.

El PSOE insistirà en dues qüestions que són molt importants per al desenvolupament de la legislatura. Primer, la línia vermella del referèndum, que el Govern de Pedro Sánchez no està disposat a creuar en cap moment. Segon, la renúncia a la unilateralitat i l'exigència de lleialtat al pacte subscrit.

Muntatge fotogràfic amb els 2 líders independentistes Puigdemont i Junqueras, amb Pedro Sánchez en primer pla i una manifestació plena d'estelades de fons

El principal escull serà precisament el referèndum. ERC i Junts han acordat proposar el referèndum com a condició sine qua non, i el PSOE i Sumar han advertit que això dinamita les negociacions. Per calmar els ànims dels independentistes, Ferraz prepara un ambiciós pla econòmic i de transferències per a Catalunya.

L'altra part del pla consisteix a posar un deadline perquè Junts hagi de negociar contra les cordes. A l'entorn de Sánchez creuen que dilatar les negociacions va a favor de Puigdemont, que se sent còmode a la topada. L'estratègia socialista passa per tancar un acord abans que s'acabi el mes d'octubre.

➡️ Política

Més notícies: