Primer pla de Sílvia Orriols somrient i mirant a càmera a la plaça de l'ajuntament de Ripoll

POLÍTICA

Sílvia Orriols: 'Tenim possibilitats reals d'entrar al Parlament'

E-Notícies entrevista a la líder d'Aliança Catalana. Orriols envia un dard enverinat a ERC, Puigdemont i TV3. I parla sense embuts del Hard Rock, de l'impost de successions i de la situació límit a les presons catalanes

E-Notícies ens hem desplaçat a Ripoll per entrevistar Sílvia Orriols. Vetada a la majoria de mitjans afins al règim a Catalunya, E-Notícies hem volgut parlar amb la líder d'Aliança Catalana ara que s'han convocat eleccions al Parlament de Catalunya per al pròxim 12 de maig.

En aquesta entrevista, l'alcaldessa de Ripoll parla de la possible candidatura del seu partit als comicis catalans i si serà ella qui lideri les llistes d'Aliança Catalana, sigui per Barcelona o Girona. Això sí, també parlem de l'actualitat política com el projecte del Hard Rock, la situació límit que es viu a les presons de Catalunya, de l'impost de successions, d'immigració, de la campanya que el processisme ha iniciat en contra i moltes altres qüestions.

Aliança Catalana es presentarà a les eleccions del 12 de maig?

Oficialment no hem comunicat que ens presentem a aquestes eleccions. Sí que a nivell personal penso que Aliança Catalana s'ha de presentar a aquesta convocatòria electoral. Penso que hem de sortir de l'àmbit municipal i irrompre a la màxima institució del país, en aquest cas al Parlament de Catalunya, per intentar canviar aquesta realitat quotidiana que patim els ciutadans.

'En principi, jo em presentaria per Girona'

Silvia Orriols encapçalarà les llistes?

És cert que jo no tenia cap intenció d'encapçalar cap llista, però també és cert que en cas que finalment es decidís concórrer a aquestes eleccions, en dos mesos no hi ha temps material per promoure cap altre perfil ni cap altre candidat. Ara mateix ho estem valorant, però podria ser, sí.

Per Girona o per Barcelona?

En principi per Girona, perquè nosaltres som de Ripoll i volem donar als ripollesos l'opció de poder-nos votar.

#005 Sentit comú, seny i ordre és el que convé ara mateix a Catalunya.

Aliança Catalana es presentarà en solitari o ho farà en coalició amb altres formacions nacionalistes, com podria ser el Front Nacional de Catalunya?

Jo crec que les coalicions electorals debiliten els partits. Crec en unes sigles úniques i fortes, que aixopluguin tot el nacionalisme. És a dir, tots incorporats i integrats sota unes úniques sigles i sense quotes de poder. Penso que les coalicions no funcionen i en aquest cas no seria favorable, però sí que crec que es reunifiqui l'independentisme i el nacionalisme sota les sigles d'Aliança Catalana.

'Que acabi aquest govern totalitari d'esquerres sempre és una bona notícia'

¿A Aliança Catalana li ha agafat a contrapeu aquest avançament electoral?

No es pot negar que hi ha hagut una precipitació que nosaltres no esperàvem, que no havíem previst i realment dificulta aquesta candidatura, però estem plenament disposats mirar de poder participar-hi.

Més enllà de la situació del seu partit, considereu que és una bona notícia que s'hagin avançat les eleccions?

Que s'acabi aquest govern totalitari d'esquerres sempre és una bona notícia. I com abans, millor. Evidentment, a nivell electoral per a nosaltres és una mala notícia perquè ens dona menys mesos per poder-nos preparar, però a nivell de país, com abans caigui aquest règim, millor.

Aquest dilluns es va publicar una enquesta a El Periódico que donava entre 0 i 3 diputats a Aliança Catalana. I això que encara no han anunciat oficialment la seva candidatura. Com valora aquesta enquesta?

Jo no crec massa en les enquestes. Sí que crec en els comentaris de la gent i sí que és veritat que, no només a Ripoll, sinó desplaçant-nos per altres vil·les i ciutats, notem que realment se'ns coneix i que realment se'ns dona suport.

Penso que les possibilitats reals d'entrar[al Parlament]hi són, precisament per això defenso aquesta candidatura. Si pensés que no hi ha cap opció real d'irrompre al Parlament, no la defensaria. Veig positivament aquesta enquesta, però veig encara més positivament els comentaris, no només de les xarxes socials sinó a peu de carrer, que ens fan arribar els ciutadans.

Què pot aportar Aliança Catalana al Parlament de Catalunya?

Una revolució total pel que fa al pensament imperant que ens han imposat a través dels mitjans de comunicació amb total impunitat durant els darrers anys, perquè no hi ha hagut cap contraofensiva que els disputés l'argumentari. Jo crec que nosaltres aquí podem aportar sentit comú, seny i ordre, que és el que convé ara mateix a Catalunya.

Aliança Catalana ha crescut molt parlant de seguretat i sobretot immigració, però el Parlament no té competències en immigració. Què hi podrà aportar en aquest sentit Aliança Catalana?

És cert que el Parlament autonòmic no té competències, però també és cert que és la màxima institució del país i que nosaltres creiem en la independència unilateral de Catalunya. I, per tant, aspirem a absorbir absolutament totes les competències que ens ha arrabassat l'estat espanyol. Per tant, l'objectiu final és que nosaltres puguem decidir qui entra a Catalunya i quines condicions ho fa.

Ara parlava de la independència unilateral. Això significaria aixecar la DUI de Puigdemont del 2017?

Això significaria que, en cas de tenir una majoria parlamentària independentista, estaríem plenament legitimats per fer aquesta proclamació unilateral i, per tant, restituir l'estat català.

Seria tan fàcil com això, proclamar la independència i ja està?

Si hi ha la majoria parlamentària, sens dubte. Si no hi és, doncs haurem de continuar treballant perquè aquesta majoria torni a ser-hi. El que és evident és que, amb les onades immigratòries que estem rebent a cabassos, cada cop serà més difícil que hi hagi una majoria demogràfica partidària de la independència de Catalunya. Per tant, juguem a contracorrent.

Coneixem Sílvia Orriols, sobretot per Twitter, però qui és Sílvia Orriols més enllà de les xarxes i del que comenten els mitjans de comunicació?

Una persona absolutament normal com qualsevol de les que circulen ara mateix pels carrers de Catalunya. Una persona d'origen humil, mare de família nombrosa, que sempre ha treballat al sector privat per guanyar-se les garrofes i que ha decidit fer un cop de cap per mirar de salvar el futur dels seus fills.

'És indecent que un avi hagi de pagar una fortuna per tenir una plaça de residència amb serveis mínims i que, en canvi, algú que ha violat o assassinat estigui a pensió completa a costa del contribuent català'

Obrim ara un bloc per conèixer una mica més la proposta política d'Aliança Catalana més enllà de la immigració. Per exemple, aquesta setmana estem vivint tota la problemàtica respecte a la situació a les presons a Catalunya. Què opina sobre aquesta qüestió?

Crec que les presons catalanes estan infestades de delinqüents estrangers que mai no haurien d'haver trepitjat mai aquest país, als quals ara estem pagant la pensió completa. És a dir, els estem pagant l'alimentació i a més els estem dotant de tot un seguit de serveis que en cap cas no haurien de tenir els violadors ni els assassins.

És indecent que un avi hagi de pagar una fortuna per tenir una plaça de residència amb serveis mínims i que, en canvi, algú que ha violat o assassinat catalans estigui a pensió completa a costa del contribuent català. Per tant, jo reformaria completament aquestes lleis penitenciàries. I, per altra banda, és sabut que ni els mateixos treballadors de dins de les presons estan segurs i, tot i reivindicar mesures de seguretat, s'han obviat. Hi ha hagut un assassinat i per tant hi ha una responsabilitat política aquí darrere que espero que s'assumeixi.

Aleshores, encara que no sigui una competència de Catalunya, la seva aposta és promoure que s'agiliti el procés d'expulsió dels delinqüents estrangers?

Totalment. Tothom que ve a Catalunya a delinquir ha de ser immediatament expulsat i tot immigrant que entra de forma irregular i il·legal ha de ser repatriat.

Què opina la Sílvia Orriols i l'Aliança Catalana del projecte del Hard Rock?

Nosaltres no som partidaris de Catalunya basada en el model turístic. Sí que és veritat que hi ha d'haver turisme, un turisme sa i familiar, però no som partidaris de basar el model econòmic del país en aquesta potenciació d'aquest sector.

Nosaltres creiem més aviat en la reindustrialització del país. Perquè la indústria porta uns salaris més alts que no pas al sector serveis i alhora dona una fiabilitat a nivell laboral bastant més important que al sector turístic perquè els contractes són més indefinits.

Sílvia Orriols asseguda amb les mans creuades damunt la taula mentre parla

Quina posició té respecte de l'impost de successions?

Nosaltres som totalment partidaris d'eliminar aquest impost. Considerem que és immoral penalitzar la mort d'una persona i que, a més, els seus familiars, que prou pena tenen del dol, a més a més s'hagin de fer càrrec d'aquest tipus d'impostos. Considerem que no és just i evidentment l'aboliríem.

Més temes d'actualitat. Què n'opina de l'amnistia i sobre el possible retorn de Puigdemont?

És una possibilitat que hi ha sobre la taula. I jugar aquest paper de màrtir amb una possible detenció preelectoral, ja que evidentment pot treure'n un rèdit a nivell de vots. Per tant, cal tenir en compte també pel que fa a aquestes eleccions. És una possibilitat que hi ha. Nosaltres no som partidaris d´aquesta amnistia perquè no som partidaris de pactar absolutament res amb l'estat espanyol.

Considerem, com he dit abans, que Catalunya s'ha de restituir com a estat de manera unilateral i que, per tant, totes aquestes condemnes que el seu dia va imposar l'estat espanyol quedarien sense legitimitat una vegada proclamada la independència.

Se l'ha acusat de ser d'extrema dreta per les opinions respecte a la immigració. És un problema la immigració?

Crec que és un dels principals problemes que ara mateix té Catalunya sobre la taula. Catalunya i també tota Europa, de retruc.

Però això no seria generalitzar? No hi ha diferents tipus d'immigració?

No, jo crec que la immigració massiva i invasiva que hem rebut en els darrers anys té afectacions a tots els nivells. A nivell econòmic, a nivell de seguretat, a nivell educatiu, a nivell sanitari. Ha tingut un impacte realment negatiu a molts d'aquests àmbits. I els catalans, evidentment, n'estem pagant les conseqüències.

'Esquerra no s'adona que part del seu electorat també considera un problema greu la immigració i també ens dona suport'

Vam conèixer fa uns quants dies que la Conselleria d'Igualtat i Feminismes vol multar-la amb 10.000 euros per haver expressat la seva opinió respecte a l'islam. En quin punt es troba aquesta carpeta? Perquè vostè ja va dir que no pensa pagar. Té previst acabar acudint a la justícia?

Sí, tenim 10 dies per fer al·legacions. Nosaltres ens remetrem a les al·legacions que ja van presentar el seu dia, basades en el nostre dret a la llibertat d'opinió i expressió que van desestimar, però nosaltres ens cenyirem aquestes mateixes al·legacions. Evidentment, passat el període, si reafirmen en la sanció, ho portarem als tribunals. Però evidentment el que no podem permetre és que es coarti o coaccioni així la llibertat d'opinió d'un càrrec electe. Som davant d'una dictadura.

Vostè ha denunciat més d'una vegada una campanya del processisme en contra seva. A què creu que es deu aquesta campanya que denuncia?

Bàsicament perquè suposo que han sospesat el que circula pels carrers, el canvi d'opinió generalitzat que hi ha a la gent respecte a factors tan importants com la immigració. I tenen por d'alguna manera que la meva formació política faci irrupció a les institucions i prengui aquesta quota de poder que ara mateix tenen ells i que fa anys que es reparteixen entre els uns i els altres.

Quina opinió té respecte a la teoria que circula que a Esquerra li podria interessar donar visibilitat a vostè per així desgastar Junts i Puigdemont.

No sé si és una teoria que se cenyeix a la realitat o no, però en qualsevol cas, tinc un missatge per a Esquerra. Perquè no sé si no s'adonen que part del seu electorat també considera un problema greu la immigració i que també ens dona suport. Per tant, electoralment no només tindrà una afectació a Junts, sinó que també podríem desgastar part d'Esquerra Republicana i absorbir part dels votants.

Les darreres setmanes hi ha hagut molta polèmica respecte a la seva política d'empadronaments a Ripoll. Premsa, partits, delegació del govern... tothom va dir una mica la seva. El va sorprendre tot allò?

A mi el que em sorprèn és que intentin fiscalitzar un batlle que ho està fent bé, com és el nostre cas i que, en canvi, no s'hagin dedicat a fiscalitzar tots aquells ajuntaments que ho estan fent de forma fraudulenta i que, per tant, contribueixen a tota una sèrie d'astúcies i abusos del sistema per part d'immigrants que han vingut directament a absorbir els nostres recursos socials sense contribuir a la societat.

Ara pràcticament ja no es parla del tema. Dona per tancada la polèmica?

Ho donem per tancat. Nosaltres hem respost[a la Delegació del Gobierno]. Ens hem cenyit a la llei. I dins de la llei, evidentment, fiscalitzem i comprovem la veracitat de les dades que se'ns aporten per empadronar-se. Estem en el nostre dret i, de fet, juraria que és el nostre deure també com a administració municipal.

Amb tota aquesta problemàtica respecte a la política d'empadronaments a Ripoll, per exemple, TV3 va parlar molt de vostè sense donar-li veu. No sé com va viure aquesta situació.

És un cordó sanitari informatiu permanent. Després del cordó sanitari polític, ve el cordó sanitari informatiu. Es parla de nosaltres sempre en termes difamatoris i per llançar-nos tota mena d'acusacions, però mai no se'ns dóna el dret de rèplica per poder defensar-nos. És una tàctica que molts règims fan servir i que, evidentment, TV3, controlada totalment pel Govern de la Generalitat, ens està aplicant des de fa temps. Es fa un ús polític dels mitjans de comunicació públics.

Sílvia Orriols i Arnau Borràs asseguts i conversant a una taula del despatx de l'alcaldessa de Ripoll

Fa pràcticament un any que vostè és alcaldessa de Ripoll i sempre ha tingut l'amenaça d'una moció de censura per part de l'oposició. Com es viu governant amb aquesta constant amenaça?

Nosaltres anem dia a dia. L'amenaça sempre hi és, l'opció que ens la facin sempre hi serà, però nosaltres, independentment de si la fan o no, actuem el millor com podem i sabem. No permetem que aquesta amenaça o coacció determini les polítiques que apliquem al nostre dia a dia municipal.

Creieu que s'acabarà fent efectiva en algun moment aquesta moció de censura?

Crec que no es farà efectiva perquè considero que hi ha incapacitat de l'oposició per posar-se d'acord i presentar un projecte que els ripollesos puguin comprar a curt o a llarg termini. Crec que saben perfectament que tindria conseqüències a les properes eleccions municipals en cas de fer-ho, però mai se sap perquè evidentment poden arribar ordres de partit a nivell superior i mai se sap com reaccionaran els candidats locals.

Si es presenta a les eleccions i acaba sortint escollida diputada, què passarà amb Ripoll? Continuarà sent alcaldessa?

No ho he valorat encara. Evidentment, jo vaig assumir un compromís amb els ripollesos que penso complir fins al final. Per tant, en cap cas no abandonaria la batllia de Ripoll. Sí que és cert que potser li podria dedicar menys hores i l'hauria de compensar d'alguna manera, però en principi jo no abandonaré el projecte que he encapçalat a Ripoll i pel qual em van donar confiança els ripollesos.

➡️ Política

Més notícies: