Primer pla de Sílvia Orriols rient lleugerament
POLÍTICA

La premsa progre ataca Sílvia Orriols per fer complir la llei amb els immigrants

El Periódico utilitza el doble raser per embrutar el debat

La premsa subvencionada a Catalunya continua exercint sobre Sílvia Orriols un silenci que només trenca per projectar notícies negatives. Normalment, amb una bona dosi de manca d'objectivitat i doble raser. És el cas d'El Periódico, la portada del qual encapçala avui l'alcaldessa de Ripoll per a sorpresa de molts.

"L'alcaldessa de Ripoll dificulta empadronar-se els immigrants", titula l'edició en paper. "L'alcaldessa ultra de Ripoll restringeix l'empadronament als immigrants", es pot llegir a l'edició digital. Al text es diu que "la llei dicta que és obligació dels municipis empadronar", i que "un ajuntament no pot impedir una sol·licitud d'empadronament" perquè "és un incompliment flagrant de la llei".

Però la llei estableix un màxim de tres mesos de termini per a l'empadronament, que és el que triga l'ajuntament de Ripoll a inscriure els nouvinguts. És a dir, l'alcaldessa no s'està saltant la llei, sinó que està esgotant els terminis. I aquesta és la raó per la qual el Govern no pot denunciar Sílvia Orriols, malgrat el seu afany.

Sílvia Orriols compleix la llei

El Periódico llisca un debat moral legítim, que no obstant confon amb l'aplicació estricta de la llei. Amb independència de si ens sembla bé, la llei dóna als ajuntaments un termini de tres mesos per inscriure els nouvinguts. I tant la sanitat com l'escola són serveis lligats a l'empadronament.

La líder d'Aliança Catalana es va presentar a les eleccions prometent no inscriure els immigrants en situació irregular. Aquesta proposta, però, xoca frontalment amb la llei de bases de règim local, que obliga els ajuntaments a censar tothom. Fins i tot els que no disposen de document nacional didentitat.

Però la llei també estableix uns terminis, que en aquest cas l'ajuntament de Ripoll està esgotant dins dels marcs legals. El que és il·legal, en tot cas, és que Educació faci "els la vista grossa" i inscrigui nens sense empadronar com diu l'article d'El Periódico. O que no cobrin la visita al metge sense targeta sanitària, com reconeix un marroquí del municipi.

El Govern, contra Orriols

El Govern no pot denunciar Sílvia Orriols perquè està actuant als límits que estableix la llei. Però anima els afectats a denunciar per poder demostrar que s'està cometent una discriminació. Però el cas de Ripoll no és l'únic, ja que segons l'oenagés cada vegada hi ha més municipis que dilaten els terminis d'inscripció.

Davant això, el Govern ha impulsat una cimera d'alcaldes per establir un marc comú que garanteixi l'empadronament immediat dels immigrants. La premsa subvencionada pel Govern està actuant com a corretja de transmissió. El Periódico va ser el diari que va rebre més diners públics el 2023, un total de 641.811,93 euros.

Mentrestant, Sílvia Orriols segueix vetada als principals mitjans catalans inclosos els públics. Això no ha pogut evitar que el debat i el cansament pel problema migratori hagi arribat al carrer. I cada vegada es veu una distància més gran entre el que diu el Govern i la premsa, i el que pensa la gent sobre aquest tema.