Salvador Illa amb vestit fosc, amb una corbata vermella, en un entorn formal amb cortines vermelles de fons.
POLÍTICA

El xou de Puigdemont no impedeix que Salvador Illa sigui investit president del Govern

El líder del PSC, nou president de la Generalitat gràcies als vots d'ERC i els Comuns

Carles Puigdemont i Junts ho han volgut sabotejar, però han fracassat. Tot i el xou que ha protagonitzat aquest dijous el líder juntaire, Salvador Illa ha estat investit nou president de la Generalitat. Al candidat del PSC li han servit els 68 suports del seu partit, d'ERC i dels Comuns per guanyar la votació a la primera volta.

Puigdemont tenia l'objectiu de rebentar la investidura de Salvador Illa. El primer pla de Junts consistia a forçar la suspensió de la sessió si l'expresident fos detingut de camí al Parlament. Tant Josep Rull, president de la cambra, com ERC i els Comuns estaven disposats a suspendre el ple si es produís. Però, com ha decidit tornar a fugir, aquest escenari no s'ha donat.

Una persona parlant en un podi davant una audiència en un saló de sessions parlamentàries amb seients vermells i columnes de marbre.

El segon pla ha estat intentar, una altra vegada, ajornar el ple a primera hora de la tarda. La Mesa del Parlament s'ha hagut de reunir fins a dues vegades per prendre una decisió. Junts al·legava que estaven produint (o es produirien) "detencions il·legals". De fet, han fet córrer la informació que s'havia emès una ordre d'arrest contra el seu secretari general, Josep Rull. Com que al final també ha estat una altra ració de fum, la sessió s'ha reprès amb gairebé dues hores de retard.

L'últim moment en què es podria haver produït un cop d'efecte era el de la votació. Però Puigdemont ha seguit sense aparèixer. I això que els CDR han tornat a convocar la gent als carrers, quelcom que ha provocat que alguns pensessin que el líder de Junts podria fer acte de presència. Res d'això no ha passat i Salvador Illa ha tingut via lliure per ser investit com a nou president del Govern de la Generalitat.

Els discursos de Salvador Illa, marca de la casa

A l'oposició, Salvador Illa es va caracteritzar per tenir un to generalment conciliador. No va dubtar a aprovar diversos pressupostos del Govern d'ERC i sempre ha presumit d'un tarannà pactista. Avui, en els seus discursos, ha volgut reforçar aquest perfil que ha anat forjant els darrers anys. Fins i tot ha elogiat el Govern sortint i ha assegurat que mantindrà algunes de les seves polítiques.

Tot i contundència que han mostrat els partits de l'oposició, Salvador Illa no ha volgut entrar en disputes directes, exceptuant Vox i Aliança Catalana, amb els quals sí que s'ha mostrat més dur que amb la resta de formacions, amb les quals espera poder arribar a acords durant la legislatura. De fet, amb un govern i 42 diputats, s'hi veurà obligat en totes i cadascuna de les votacions que es duguin a terme en els propers quatre anys. Una de les frases més repetides pel futur president de la Generalitat ha estat la de la seva voluntat de “governar per a tots els catalans”. Ara li tocarà complir la seva promesa.

➡️ Política

Més notícies: