Fotografia del polític de Catalunya a Comú, Jaume Asens, fent un míting
POLÍTICA

Segueix el mal rotllo a Sumar: demanen a Jaume Asens que renunciï a ser eurodiputat

Izquierda Unida diu que Sumar ha d'obrir un període de reflexió davant del resultat electoral

Sumar entra l'atmosfera i es desintegra. Ahir, Yolanda Díaz va anunciar que deixava els càrrecs orgànics del partit i, de la mà del ministre Urtasun, anunciava que obrien un període de reflexió. El que segur que s'ha obert és la guerra interna, i Sumar és força procliu per tractar-se d'un collage de partits.

Izquierda Unida demana una reflexió interna

Izquierda Unida està especialment dolguda per les europees. Després que les llistes fossin un joc d'imposicions mútues entre la direcció, els Comuns i Compromís, IU s'ha quedat sense res. Ara, el coordinador general de l'històric partit, Antonio Maíllo, ha tret tot l'arsenal. Això publicava el mateix dia de les eleccions:

Primer pla d'Antonio Maillo, d'Esquerra Unida, amb cara seriosa

En terminologia de partits, expressions com “urgeix crear condicions” per revertir, per exemple, uns mals resultats es tradueixen en una lluita interna. És a dir, depurar responsabilitats a la cúpula i entre els principals protagonistes. Això últim afecta Jaume Asens, que a Catalunya ha signat un molt mal resultat per a les europees.

Asens, assenyalat

"Deu Jaume Asens cedir el seu escó al candidat d'Esquerra Unida?", li han preguntat a Antonio Maíllo des dels micròfons de 'Las Mañanas', de Ràdio Nacional d'Espanya. A la pregunta, Maíllo ha començat per dir que, dins Izquierda Unida, “hi ha una gran decepció i es tracta de fer una anàlisi política”. Una anàlisi per a la qual diu que no té cap pressa i que s'estendrà fins al sis de juliol.

D'altra banda, el coordinador general d'IU ha deixat caure que la possible dimissió d'Asens "caldrà parlar dins de Sumar amb temps i amb reflexió, primer, del que ha passat i, segon, amb la presa de mesures fraternals". És a dir, que Sumar comença una veritable catarsi interna en què les faccions més perjudicades es poden permetre la paciència.

Durant les properes setmanes, serà molt revelador comprovar si la cúpula del partit (també dels Comuns i de Compromís) s'avança a la catarsi amb dimissions o si, per contra, busca algun encaix nou. Els Comuns, per exemple, ja van deixar caure fa unes quantes setmanes que seria interessant fer les paus amb Podemos.

➡️ Política

Més notícies: