Muntatge de Jaume Asens i Pablo Iglesias
POLÍTICA

Catalunya retrata Jaume Asens i serveix la venjança de Pablo Iglesias

Podemos queda per davant dels Comuns a Catalunya, que signen un segon desastre electoral

Les eleccions europees han estat un potenciador de les eleccions autonòmiques. Ahir, els tres factors que van caracteritzar el 12M es van veure reforçats. Victòria del PSC, enfonsament del processisme i dissolució de l'esquerra catalana de tendència 'woke'. De fons, Pablo Iglesias consumeixi la seva venjança contra Yolanda Díaz.

De fracàs en fracàs

A les últimes autonòmiques, els Comuns de Jéssica Albiach van signar el pitjor resultat de la seva història a Catalunya i ahir van perdre 185.000 vots. Amb aquests números, la marca de Sumar a Catalunya pren el camí de l'anècdota i la seva proposta política i ideològica es dissol.

En declaracions a la premsa, Jaume Asens va explicar que “no són els resultats que esperàvem”. Per la seva banda, els ciutadans – i en general tothom – sí que s'ho esperava. En tot cas, Asens ha fet més autocrítica que el processisme i ha admès que el resultat no és bo. Però no ha deixat passar l'ocasió per dir que estan preocupats per “la baixa participació i l'extrema dreta”.

Aquesta anàlisi contrasta amb el sentiment majoritari dels electors i dels usuaris a les xarxes socials. La majoria critiquen a Asens que se sorprengui d'haver aconseguit aquest resultat després d'haver-se allunyat de la població. “Pregunteu-vos per què aquest viratge a la dreta, una mica d'autocrítica no us aniria malament”, “No volem immigració, a veure si ho agafes d'una vegada” o “Les vostres polítiques de volem acollir us han explotat a la cara” , deien els usuaris.

Ara comença el que és difícil per a Podem

El fracàs dels Comuns és indissociable de la victòria de Podemos, que ha quedat per sobre dels Comuns i els ha tret un 0,3% de vot. D'aquesta manera, se certifica la venjança de Pablo Iglesias, que es gestava des de les generals.

L'objectiu de Podemos era aconseguir un escó per a Irene Montero i significar-se com una opció pròpia davant de Sumar. Sense perjudici que continuï sent una opció minoritària perquè, a escala nacional, Podemos ha obtingut el 3,3% dels vots.

En un missatge publicat a xarxes socials, Pablo Iglesias ha donat la seva interpretació dels resultats. El més destacat són les crítiques a Sumar. El fundador de Podemos ressalta que els Comuns han aconseguit un escó a Europa només per les imposicions de Sumar a les llistes perquè, altrament, els Comuns s'haurien quedat fora.

Ara comença el que és difícil per a Podemos. Fins ahir, la seva estratègia era còmoda perquè consistia a criticar i obstaculitzar l'aliança PSOE-Sumar. A partir de demà, s'enfrontaran al panorama d'una esquerra dividida, d'un PSOE que aglutina gairebé tota l'esquerra i d'un discurs que ja no ven.

➡️ Política

Més notícies: