Imatge de Jordi Turull en primer pla i Laura Borràs
POLÍTICA

El sector radical de Junts guanya la batalla

A Waterloo s'ha imposat la tesi del bloqueig

Al PSOE i a Sumar regna l'optimisme sobre les negociacions amb Junts. Al PSOE van donar per fet des del minut u que hi haurà acord, i a Sumar afirmen que tot va segons el pla previst. Però aquest excés de confiança contrasta amb les reserves creixents al si de l'independentisme català.

Aquesta mateixa setmana, ERC ha advertit que no hi ha res de segur i que les negociacions es poden complicar. Ara, el sector de Junts partidari de la investidura també alerta sobre l'enrocament del nucli dur de Waterloo. Carles Puigdemont s'ha atrinxerat i no vol donar el seu braç a tòrcer.

Imatge de Miriam Nogueras a la compareixença del 23-J a la seu de Junts per Catalunya

Segons revela El Confidencial, el sector moderat de Junts veu “molt difícil, sinó impossible”, que Puigdemont rebaixi les seves demandes per investir Pedro Sánchez. L'expresident es manté ferm. O el PSOE accedeix a l'amnistia i el referèndum, o ja es pot oblidar dels set diputats postconvergents.

Puigdemont, cada cop més dur

Tot i que primer es va obrir una possible rebaixa de les seves exigències, els darrers esdeveniments han endurit a Carles Puigdemont. Les decisions dels tribunals sobre el català a les escoles o sobre la seva pròpia situació judicial han estat definitives. Al sector dur de Junts creuen que hi ha una operació de l'Estat contra l'independentisme.

A més hi ha la creixent pressió del processisme radical, que crida a la mobilització als carrers si hi ha qualsevol tipus de “traïció per part dels seus líders”. A Waterloo creuen que cedir ara seria seguir el mateix camí d'ERC. En canvi, l'estratègia del bloqueig tornaria a Junts la seva posició d'hegemonia a l'espai processista.

Tot plegat ha convençut Carles Puidemont per no escoltar els cants de sirena que arriben des de Madrid. Al seu entorn fan càlculs, i si Junts no dóna el seu braç a tòrcer, a les pròximes eleccions es podria emportar el vot dels abstencionistes i una part d'ERC. El partit estaria llavors en disposició d'asestar el cop definitiu a Esquerra a les properes autonòmiques.

L'esquerra i els indepes moderats uneixen forces

Els últims dies hi ha hagut una ofensiva dels moderats de Junts i l'establishment econòmic per estovar Puigdemont. Però aquests gairebé no tenen pes en la formació. Els que estan en disposició de convèncer l'expresident són gent de la cúpula com ara Jordi Turull i Laura Borràs, favorables al bloqueig.

Muntatge d'una imatge de Carles Puigdemont amb el logotip trencat de Junts per Catalunya

Els primers temptejos dels socialistes als juntaires no han anat gaire bé. Jordi Turull mateix va advertir fa uns dies que el PSOE no s'ha mogut ni un mil·límetre des del 23-J, i això ho complica tot. Però tampoc al sector dur de Junts fa cap concessió.

Els pragmàtics intenten ara a la desesperada obrir els ulls a l'expresident. El volen convèncer que estan davant d'una oportunitat única per aconseguir un avenç històric de l'independentisme sense haver d'arribar al referèndum. En cas contrari, podrien quedar-se sense referèndum, sense amnistia i sense cotes més grans d'autogovern i finançament.

➡️ Política

Més notícies: