Primer pla de Pedro Sánchez amb cara de preocupació i primer pla mitjà de Carles Puigdemont rient. De fons, una foto de la Mesa del Congrés dels Diputats
POLÍTICA

El nou pla de Puigdemont posa contra les cordes Pedro Sánchez

Junts vol portar al límit les negociacions amb el PSOE

A les últimes hores, el PSOE ha mostrat la seva voluntat d'allargar la mà a Junts per Catalunya. Els socialistes han ofert als processistes la possibilitat de tenir grup parlamentari propi al Congrés. I també ha mobilitzat la Fiscalia per revertir la darrera garrotada judicial patida per Puigdemont. Però sembla que a Junts no en tenen prou amb això i estan disposats a tensar la corda al màxim perquè Pedro Sánchez es rebaixi (encara més) davant d'ells.

De fet, Carles Puigdemont té un nou pla per posar en un compromís l'actual president en funcions del govern. La seva tàctica negociadora passa per mantenir-se immòbils a les seves exigències. Junts no vol que es parli de res més que no sigui l'amnistia i el referèndum d'autodeterminació. I per mantenir-se ferms, portaran al límit el Partit Socialista Obrer Espanyol.

Fonts properes a Junts per Catalunya han assegurat a okdiario que la seva estratègia passa per permetre que el Partit Popular aconsegueixi la presidència de la Mesa del Congrés. El bloc PSOE-Sumar ja compta amb suports de partits com ERC o el BNG, però per apoderar-se de la tercera autoritat del país necessitarà els vots afirmatius dels juntaires. Si no ho fa, serà el PP qui presideixi el Congrés els pròxims 4 anys, ja que tindria majoria simple en les votacions i amb això en tindria prou. La Mesa es constituirà dijous que ve dia 17 i els de Puigdemont estan disposats a posar-se de perfil i permetre que els populars guanyin la primera batalla de la nova legislatura.

“Cal donar un toc al PSOE” asseguren veus properes a Junts. La intenció dels de Puigdemont és fer veure a Pedro Sánchez que ha de claudicar davant les exigències dels processistes si vol el seu vot per a la investidura. Ara mateix, el candidat socialista no podria tirar endavant la seva investidura sense els vots dels juntaires. I la seva estratègia de facilitar que el PP presideixi la Mesa del Congrés reforçaria encara més la seva posició a les negociacions amb el PSOE.

Primer pla de Carles Puigdemont visiblement preocupat

Ara com ara, Junts aposta pel silenci mediàtic. Les negociacions amb el PSOE segueixen el curs, però de moment no hi ha avenços. De fet, aquestes mateixes fonts asseguren que "no estem a prop d'un acord" amb els socialistes per a la investidura. I la decisió dels de Puigdemont de permetre que el PP s'apoderi de la presidència del Congrés no fa més que posar contra les cordes un Pedro Sánchez que haurà de cedir (encara més) les exigències del partit més imprevisible de Catalunya.

➡️ Política

Més notícies: