Sánchez perdona el processisme (que no demana perdó) per salvar 'la unitat d'Espanya'
La paradoxa del candidat a la investidura: parla del perdó a qui vol repetir els actes pels quals seran amnistiats
Li ha costat una mica, però Pedro Sánchez finalment ha parlat de l'amnistia durant la sessió d'investidura. Ha trigat gairebé una hora i mitja, però el futur president del Gobierno ha volgut parlar del pacte amb Junts i ERC per treure pit. "Concedirem una amnistia als processats del Procés, que és una mesura que té molts suports a Catalunya", ha assegurat Pedro Sánchez.
L'estratègia del líder del PSOE ha quedat clara des del començament: diferenciar-se del PP i Vox per mostrar-se com el mal menor. No és que jo sigui el millor, és que sóc l'alternativa a la dreta, ha anat defensant Pedro Sánchez. També pel que fa a l'amnistia: "Creiem que Espanya unida és millor, però, com garantim aquesta unitat? Es pot fer per la via de la imposició i la crispació o per la via del diàleg i del perdó".
L'amnistia és, segons el PSOE, la millor eina per allunyar Junts i Esquerra de la independència. Perdonar-los és una mesura de gràcia definitiva, una manera d'iniciar una nova etapa de “convivència”. Això creu Pedro Sánchez: "L'amnistia es pot permetre superar la fractura de l'1 d'octubre del 2017. Potser sóc ingenu, però crec que Catalunya està preparada per al retrobament total".
Doncs sembla que sí que és ingenu Pedro Sánchez. A un se'l perdona quan sap que ho ha fet malament, quan demana disculpes i assumeix que no ho pot tornar a fer. La llei d'amnistia no és una mesura de perdó, almenys així ho entenen Junts i ERC, que defensen que és una manera de tornar a començar. Carles Puigdemont diu que no renuncia a la via unilateral i defensa que l'u d'octubre és vigent i va ser una actuació correcta.
La llei d'amnistia no és una forma de perdonar, és una imposició per aconseguir la investidura . El PSOE assumeix a més que Catalunya pateix greuges des del 1714 i que l'actuació l'1 d'octubre del 2017 no va ser la correcta per part de l'Estat. Si algú demana perdó és el Gobierno als partits independentistes, no al revés.
I és aquí on hi ha el problema: que el PSOE assumeix en solitari una tesi que no defensa la gran part de la ciutadania espanyola ni les administracions. No hi ha perdó per part de Junts i Esquerra ni s'ha assumit que es van saltar la llei. El relat que defensen és que si cal ho tornaran a fer i més ara que no tindran cap inhabilitació.
Pedro Sánchez, que va provar de pactar amb Albert Rivera i va votar a favor del 155, no és un polític de creences fermes. Va demanar respecte per les decisions judicials quan es va condemnar a presó els líders del Procés i va titllar Puigdemont de pròfug. No ha aconseguit ni que els processistes demanin perdó, encara que ell ho defensi al Congrés.
Més notícies: