Irene Montero i Pablo Iglesias amb el puny enlaire en un acte de campanya
POLÍTICA

Podemos que lladra no mossega

El 86% dels militants avalen la investidura de Pedro Sánchez


Podemos feia dies que amenaçava de donar l'espantada pel recurrent menyspreu de la líder de Sumar, Yolanda Díaz. Finalment, els morats han ajupit el cap i votaran a favor de la investidura de Pedro Sánchez. Així ho han decidit per aclamació de les bases, en una consulta que es va tancar ahir a la nit.

El 86,10% dels militants han votat sí a la pregunta “hem d'aprovar els diputats de Podemos la investidura de Pedro Sánchez”. Segons les dades ofertes per la formació, un 13,70% han votat no, i un 0,20% en blanc. Els morats donaran així el suport a la investidura d'un govern del PSOE i Sumar.

Això, malgrat que Sumar es va negar a fer primàries, que va vetar els dirigents de Podemos, que els ha tret els portaveus i que els pot deixar fins i tot sense ministeris. La realitat és que la formació travessa greus problemes econòmics. L'amenaça d'Ada Colau ha funcionat, i malgrat els escarafalls, els morats han sucumbit.

Podemos cedeix davant Yolanda Díaz

Pablo Iglesias ha destacat l'alta participació de la consulta, més de 55.000 militants, i ha aprofitat per enviar un dard a Yolanda Díaz: “La raó per la qual Sumar mai no farà primàries és que la resta de partits de la confluència tenen menys militants que Podem”. Iglesias ha acusat Sumar de tenir “un enorme problema de legitimitat democràtica” perquè “tenen importants suports mediàtics però pocs militants”.

En la mateixa línia s'ha expressat Ione Belarra, per a qui la consulta “ajuda a entendre perquè la resta d'actors es resisteixen a les primeres obertes a la ciutadania”. Podemos, ha dit, "és gràcies a la seva gent, que no demana permís a ningú per canviar les coses". La veritat és que amb els seus vots, legitimen el govern de Sumar amb el PSOE.

La mateixa Ione Belarra ha tornat a insistir en l'exigència que Irene Montero repeteixi com a ministra. Cosa que sembla no estar als plans de Yolanda Díaz. Amb l'aval de Podemos, Yolanda Díaz aconsegueix sense despentinar-se disciplinar els cinc diputats morats, que era una de les principals preocupacions del PSOE.

No és el moment

La mateixa Ione Belarra, secretària d'organització de Podemos, va assenyalar fa uns dies que l'horitzó de la formació són les europees del 2024. Els habitants saben que ara mateix no tenen el múscul polític i econòmic necessari per trencar amb Sumar. L'actual context polític, amb les mobilitzacions als carrers, tampoc és favorable per a una ruptura que posaria en risc el nou govern d'esquerres.

Primer pla de Yolanda Díaz amb cara de preocupació tocant-se els cabells

Els militants de Podemos aproven l'estratègia de la direcció, que va pel camí de la contenció. Creuen que el millor ara és estrènyer les dents i esperar el moment propici per trencar amb els de Yolanda Díaz. De passada, i per si de cas, no posar en risc els diners que corresponen a Podemos per la representació parlamentària.

Hi ha una altra lectura, i és que els dirigents de Podemos creuen que la submissió de Sumar al PSOE acabarà anant a favor seu. Quan el partit recobri l'alè, podrà tornar a atraure les classes populars que se sentin abandonades per Yolanda Díaz. De moment, ajupen el cap i fan bona aquella dita de “ca que lladra no mossega”.

➡️ Política

Més notícies: