Muntatge de Salvador Illa amb una imatge de fons del Parlament de Catalunya
POLÍTICA

Salvador Illa ja flirteja amb Junts per Catalunya

El líder del PSC només té bones paraules per al partit de Puigdemont


Alguna cosa ha canviat a la política catalana des del 23 de juliol. O almenys alguns dels seus actors s'esforcen a fer-ho veure. La línia vermella entre els indepes i el PSC es va diluint.

No és res de nou, diran. I tenen tota la raó: Junts i el PSC governen junts a molts ajuntaments i ho van fer fins fa res a la Diputació de Barcelona. Amb ERC, tres quarts del mateix. Hi ha ajuntaments i institucions que fins i tot governen tots tres.

Però el que està canviant és quelcom més profund. La política catalana es transforma més ràpid del que podem assumir i ens hem de preparar, perquè el 2024 que arriba ens donarà encara moltes més sorpreses. Una serà la normalització de relacions entre el PSC i els indepes. I Salvador Illa ja està fent esforços, conscient que només pot arribar a la Generalitat de la mà d'algun d'ells, almenys a curt termini.

Aquest mateix matí el líder dels socialistes catalans era entrevistat a Catalunya Ràdio, que ha mogut cel i terra per ser al Congrés, però ja en parlarem un altre dia. Salvador Illa dedicava unes paraules inèdites al partit de Carles Puigdemont: "Junts és gent seriosa i que, per tant, quan signen un acord, el compleixen". No està gens malament, sobretot després del distanciament dels juntàries per Jaume Collboni.

Algun dia el PSOE reconeixerà els esforços de Salvador Illa perquè Sánchez segueixi sent president del Gobierno. No només sustenta Pere Aragonès quan el podria fer caure demà, sinó que ara llança floretes a Junts per Catalunya després del seu "malestar" pel discurs de Pedro Sánchez. Illa és bomber, peó i soldat.

Muntatge amb un pla mitjà de Salvador Illa mirant a càmera i altre de Carles Puigdemont parlant en una roda de premsa. De fons, una imatge difuminada de l'hemicicle del Parlament de Catalunya

E-Notícies ja especulava que la sociovergència 2.0 podria estar en caure. El partit de Carles Puigdemont viurà canvis significatius aquest 2024. La seva estratègia de tornar a la política provocarà crítiques, dubtes i probablement nous rivals electorals. Si prima el seny, els acords amb el PSC tornaran, sobretot perquè tant Illa com Puigdemont no es fan massa amb Junqueras.

Si un es fixa, no hem escoltat el primer secretari del PSC titllar ERC de gent seriosa. És una evidència. De moment, Salvador Illa no assegura el seu vot als pressupostos de Pere Aragonès, però es fa difícil imaginar el contrari. Les eleccions al Parlament haurien de ser en un any i potser els socialistes ja no tenen pressa.

El que queda clar és que passaran coses, que Illa s'acosta a Junts, ja sigui per tenir content Pedro Sánchez o per estratègia personal. La política catalana es mou i de pressa.

➡️ Política

Més notícies: