L'independentisme, sense pietat amb Gabriel Rufián
Crítiques pel seu 'Espanya no es trenca' i per parlar cinc minuts en català
La intervenció del líder d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha provocat les crítiques més ferotges de l'independentisme. El republicà fa temps que està assenyalat com un dels culpables de la rendició dels partits processistes a Madrid. En les últimes hores ha estat tendència a les xarxes, i no per bé.
L'enumeració de vegades que el PP ha dit que Espanya es trenca no ha sentat bé a l'independentisme. Creuen que amb això, el que Rufián està dient és que Espanya no es trenca quan hauria de defensar el contrari. "Aquí ho tenim, el líder d'un partit independentista celebrant que Catalunya no s'hagi independitzat", retreuen.
També Albano Dante-Fachín, amb una especial inquina cap a Esquerra, va aprofitar per atiar Rufián: “Però la idea era que es trenqués[Espanya], no?”. Les crítiques s'emmarquen en l'onada d'indignació contra ERC i Junts pels seus pactes amb el PSOE. Els partits processistes s'enfronten així a una legislatura complicada.
Això no anava de trencar Espanya?
Gabriel Rufián va obrir la seva intervenció amb un enfilall de cites de dirigents de la dreta amb “Espanya es trenca”. "L'única veritat", va dir el diputat, "és que en tot aquest temps l'únic que s'ha trencat és el disc dur de Bárcenas i dues vegades la dreta espanyola". Segons Rufián, el que trenca Espanya és el preu del lloguer, els suïcidis juvenils i la violència de gènere.
Un discurs molt aplaudit per l'espai de Sumar i Podemos, però molt criticat pels independentistes. Comptes d'esquerres van reproduir massivament les paraules de Rufián com “un dels millors moments del debat”. En canvi, els comptes independentistes van cremar amb crítiques furibundes al català.
“De veritat que no entenc què li passa pel cap, se suposa que tu ets allà per fer realitat la profecia del PP”, deia un independentista. "Rufián celebrant que Espanya no es trenqui i dient a l'espanyolisme neofranquista que tranquils, que no es trencarà", se sorprenia un altre. "Quin millor discurs per deixar clar com de sòlida és la unitat d'Espanya, gràcies a ells", apunta algú.
Només 5 minuts en català
Les crítiques despietades a Gabriel Rufián no acaben aquí. La seva intervenció va provocar una gran indignació perquè el diputat republicà va parlar en castellà i no en català. “Primera intervenció, 20 minuts en castellà i 5 en català, segona tota en castellà”, resumeix un usuari. “Això de poder parlar en català al congrés li ha jugat una mala passada a Gabriel Rufián”, fa notar-ne un altre.
“S'han passat mesos dient que no es pot permetre que ens impedeixin parlar català al Congrés. Que lluitessin i aconseguiran resoldre aquest atac a la llengua, que no toleraran més el desprestigi cap al català. I quan ho aconsegueixen, Rufián dedica cinc minuts de quaranta”, li retreuen.
Un usuari fa notar que només va utilitzar el català per dirigir-se a Junts, i es pregunta si no ho deu haver fet “per al tall del telenotícies” de TV3. Tot i això, queda clar que la relació entre ERC i una part de l'independentisme està del tot trencada. Tampoc es lliura Junts, a qui molts a les xarxes acusen de teatre i falsa gesticulació.
Més notícies: