Muntatge amb Carles Puigdemont, Pere Aragonès i Salvador Illa amb el Parlament de fons
POLÍTICA

El PSC a la cruïlla

Salvador Illa ha de decidir si vol governar a Catalunya o continuar sent la crossa del processisme


El PSC és un cas atípic en política: malgrat guanyar les darreres tres eleccions a Catalunya, els de Salvador Illa són un subjecte passiu de la política al Parlament. Aquesta raresa es reflecteix en un fet insòlit. El PSC, guanyador de les eleccions catalanes del febrer del 2021, va salvar el govern en minoria d'ERC aprovant els pressupostos del 2023.

Això s'explica per la submissió dels interessos dels socialistes catalans a l'interès del PSOE al complex tauler de la política nacional. ERC es va convertir en el soci preferencial que donava estabilitat al govern central. A canvi, Pedro Sánchez es va comprometre a garantir l'estabilitat del Govern d'Esquerra, en minoria després de la sortida de Junts per Catalunya.

El PSC va tornar a guanyar les eleccions municipals (28-M) i generals (23-J), coincidint a més amb el desastre dels partits processistes. Les negociacions per la investidura van frenar l'ofensiva de Salvador Illa contra el Govern de Pere Aragonès. Però amb la investidura ja assegurada, el PSC ha de decidir si vol ser un partit de govern o continuar sent la crossa del processisme a Catalunya.

Recuperar la iniciativa

Els darrers resultats electorals, i la feblesa del Govern en minoria d'ERC, va fer sobrevolar durant dies l'ombra d'una moció de censura a Catalunya. Si Illa no va engegar l'ofensiva va ser per ordres de Ferraz. Primer calia lligar el suport dels de Pere Aragonès a la investidura de Pedro Sánchez.

Imatge de Salvador Illa assenyalant amb el dit durant un míting del PSC

Un cop superat l'escull, Salvador Illa té via lliure per iniciar la carrera cap a la presidència de la Generalitat. El PSC ha llançat un primer desafiament a Esquerra, en negar-se a abordar els pressupostos del 2024. Sense els comptes aprovats, la possibilitat d'una moció de censura és cada cop més real.

Però hi ha una cosa encara més important per a la carrera cap a la Generalitat, i és que Salvador Illa prengui per fi la iniciativa. Encotillat pels designis de Ferraz i enfosquit per l'omnipresència de Puigdemont, el líder del PSC ha perdut protagonisme. Recuperar-ho és essencial si vol mantenir l'estrebada dels últims èxits electorals.

Objectiu, passar a l'ofensiva

El panorama polític català entra en una nova fase. El PSC es va alimentar de l'enfonsament dels partits processistes, i és molt probable que els acords amb el PSOE passin factura a ERC i Junts a les eleccions següents. La incògnita serà veure si l'electorat castiga també els de Salvador Illa per l'amnistia.

A més, caldrà veure també quin impacte té la tornada de Puigdemont a Catalunya, i si pot rellançar el projecte de Junts. De moment, el PSC ha aconseguit allò que fa anys semblava impossible, que és trencar la política de blocs. Ara, amb les mans desfermades, té el repte de trencar els seus lligams amb ERC i presentar-se com un partit de govern.

El principal risc per a Salvador Illa en les properes eleccions és que pugui ser acusat pels partits constitucionalistes d'haver traït les bases. La millor defensa, en aquest cas, pot ser un bon atac. Només una oposició més agressiva permetria al PSC alliberar-se del sambenito de còmplice del sobiranisme.

➡️ Política

Més notícies: