Muntatge amb un pla mitjà de Salvador Illa mirant a càmera i altre de Carles Puigdemont parlant en una roda de premsa. De fons, una imatge difuminada de l'hemicicle del Parlament de Catalunya
POLÍTICA

Torna la sociovergència a Catalunya?

PSC i Junts s'acosten per debilitar el Govern

L'acord d'investidura entre el PSOE i Junts obre una nova etapa de la política a Catalunya. A nivell autonòmic, el pacte destrueix completament la política de blocs al Parlament i introdueix Junts a l'òrbita del PSC. A més, posa damunt la taula la possibilitat que Xavier Trias governi a Barcelona.

Es consolida així la idea d'un apropament entre socialistes i postconvergents, és a dir, la vella sociovergència. Salvador Illa i Carles Puigdemont fa mesos que estenen ponts a l'ombra. Junts necessita poder territorial després de la desfeta dels pactes municipals, i al PSC li convé augmentar la seva aritmètica variable.

El tercer en discòrdia és ERC, que veu perillar la seva exclusivitat amb el PSC en un moment de feblesa especial. Amb la investidura tancada, Salvador Illa té ara via lliure per anar amb tot contra Pere Aragonès. I en aquesta competència Junts pot ser un aliat poderós per als socialistes catalans.

L'hora de Salvador Illa

La política catalana havia quedat congelada per la negociació complexa de la investidura a Espanya. El desbloqueig de la legislatura espanyola marca el tret de sortida de la cursa electoral a Catalunya, amb vista al 2025. Els partits comencen a prendre posicions a la cursa cap a la Generalitat.

PSC i Junts, fins ara als antípodes, comparteixen els seus interessos en la disputa amb ERC. Salvador Illa ha sustentat el govern en minoria de Pere Aragonès per ordre de Ferraz, per refermar l'estratègia de pactes a Madrid. Però el PSC ja fa tres eleccions que guanya a Catalunya, i ha arribat el moment de deixar de ser oposició per disputar-li la Generalitat a Esquerra.

Muntatge de Salvador Illa amb una imatge de fons del Parlament de Catalunya

L'aliança amb Junts li ve com a anell al dit Salvador Illa, que es pot acostar als de Puigdemont per debilitar el flanc independentista. El retorn de Carles Puigdemont a Catalunya gràcies a l'amnistia convertiria Junts en el rival més seriós a la batalla electoral. Però fins aleshores, la sociovergència aconseguiria debilitar ERC i netejar el camí cap a la Generalitat.

Sociovergència a la vista

Salvador Illa ha marcat el primer punt d'inflexió amb el recolzament a la negociació dels pressupostos del Govern Aragonès per al 2024. Cal recordar que els comptes d'aquest any es van aprovar gràcies als socialistes. Però aquesta vegada el PSC ho ha deixat clar, no s'abordaran les de l'any que ve fins que el Govern compleixi els del 2023.

Però hi ha una altra qüestió més de fons, i és que l'aprovació dels pressupostos del 2024 assegurarien a Pere Aragonès el compliment íntegre de la legislatura. És a dir, el PSC deixa la porta oberta a fer caure el Govern abans del 2025. Ara el PSOE ja no deu res a ERC, i el PSC s'ha lliurat dels lligams.

La sociovergència té una altra aresta, i és la de l'ajuntament de Barcelona. Durant les negociacions per la investidura, Junts va plantejar la seva entrada al govern municipal. Això donaria més estabilitat a l'executiu de Jaume Collboni, però a canvi aquest hauria de deixar governar dos anys Xavier Trias.