Gabriel Rufián exaltat en un míting amb una papereta electoral entre les mans
POLÍTICA

23-J: Rufián perdria fins a quatre diputats

Les enquestes confirmen l'ascens de Junts i la debacle dels republicans

El càstig electoral d'ERC a les eleccions municipals del 28 de maig es repetiria a les generals del 23 de juliol. Així ho diu l'enquesta preelectoral del Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP). Les dades, publicades aquest diumenge, exposen el panorama polític futur a Catalunya i Espanya.

Segons l'enquesta, el partit de Gabriel Rufián perdria quatre diputats i arrossegaria al moviment independentista a una pèrdua de pes al Congrés. Junts repetiria resultats amb 8 escons, mentre que ERC passaria de 13 a 8.

Ambdues forces quedarien així empatades amb 8-9 diputats, però amb tendències dispars. Els republicans perden dos diputats respecte a l'anterior enquesta del mes de març. Mentre que el partit de Puigdemont en guanya un.

Rufián, qüestionat

De confirmar-se els pronòstics, seria el segon revés per a Gabriel Rufián després de la derrota electoral a les municipals. Cal recordar que la seva candidatura a l'alcaldia de Santa Coloma de Gramanet no va aconseguir evitar la majoria absoluta de Núria Parlón (PSC). I la seva figura s'ha posat en qüestió per primera vegada.

Primer pla de Gabriel Rufián assenyalant Oriol Junqueras molt somrients

Els sectors d'ERC ja han començat a qüestionar els líders intocables del partit. Junqueras ja ha dit que no pensa dimitir, així que tothom apunta ara a Gabriel Rufián. Els resultats de les eleccions del 23 de juliol podrien ser el cop definitiu per al líder d'ERC al Congrés.

La dreta imparable, el moviment independentista en problemes

Les municipals del 28-M van marcar un punt d'inflexió en el panorama polític català. El desgast del govern en minoria ha relegat a ERC a tercera força política a Catalunya. I el moviment independentista ha obtingut els seus pitjors resultats des del 2016, amb l'abstenció disparada als seus principals feus.

Segons la recent enquesta del GESOP, les generals del 23-J confirmarien l'enfonsament dels republicans amb 4 escons menys. Junts es mantindria, però el moviment independentista com a bloc perdria pes al Congrés. A més, ERC deixaria de ser una peça clau per a la formació de Govern a Espanya.

En termes espanyols, l'enquesta també confirma la tendència a l'alça de la dreta que podria manllevar el poder al sanchisme. El PP d'Alberto Núñez Feijóo podria governar amb els vots de VOX, encara que amb una majoria absoluta molt ajustada.

La clau podrien ser, un cop més, els socis de Pedro Sánchez.

Segons el sondeig, el PP podria arribar als 132 escons, i VOX als 45: sumarien 177, sent la majoria absoluta 176. El Partit Socialista podria arribar als 110, Sumar n'obtindria 36 i enfonsaria Podem amb només 2 o 3 diputats. Així, el bloc d'esquerres no superaria els 149 representants, confirmant el canvi de cicle a Espanya.