Imatge de la manifestació contra VOX a Barcelona el 4 de juny de 2023
POLÍTICA

Ridícul de la manifestació Anti-Vox a Barcelona

Només aconsegueixen congregar unes desenes de persones a la plaça Sant Jaume

La possibilitat que el 23 de juliol Vox tingui la clau de la governabilitat a Espanya ha disparat el pànic a l'esquerra. Els partits progressistes i independentistes ja no dubten a plantejar-ho com un plebiscit. O ells “o l'extrema dreta”.

Però sembla que l'esforç per assenyalar Vox no triomfa més enllà d'alguns eslògans i obsessions polítiques. Una imatge val més que mil paraules. La de la concentració celebrada aquest passat dissabte a la plaça Sant Jaume de Barcelona, on amb prou feines van assistir un grapat de persones.

[YouTube]HBoz6ukunvi[/youtube]

Aquest vídeo dóna fe del magre poder de convocatòria de la manifestació amb lemes com “STOP Vox” o “Unitat contra el Feixisme”. Amb prou feines una cinquantena de persones es van reunir per protestar contra “l'extrema dreta”. Els organitzadors van reiterar la “necessitat d'unitat” davant “Vox i altres candidatures similars”.

L'auge de Vox a Catalunya

L'objectiu de la concentració era protestar contra l'entrada de Vox als ajuntaments catalans en les eleccions del 28 de maig. Cal recordar que la formació verda es va colar a totes les capitals de província. I que va millorar resultats en centres com Mataró, Terrassa, L'Hospitalet i Cerdanyola.

Ignacio Garriga amb cara molt seriosa durant una roda de premsa a la seu de Vox

Malgrat els cordons sanitaris i discursos anti-Vox, la formació ha donat un important salt endavant a Catalunya. A Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona, on fins ara no tenia representació, ara té 8 regidors. I té més escons en territoris com Figueres i Manresa.

Davant el retrocés d'altres opcions com l'independentisme, els partits han recuperat el discurs de la por de Vox. Un dels organitzadors de la manifestació, Dani Celma, ha demanat “impedir que els seus representants governin o tinguin la possibilitat d'incidir en les polítiques dels ajuntaments”.

Cada vegada menys suport

Les eleccions del 28 de maig han mostrat un clar cansament del catalans amb els partits tradicionals. I l'obertura d'un nou espai cap a opcions com Vox. O com Aliança Catalana, un partit independentista i antiimmigració que ha sorprès com a força més votada a Ripoll.

El ridícul de la manifestació anti-Vox d'aquest cap de setmana confirma la pèrdua de poder de convocatòria en aquests sectors. Els últims sondejos mostren una lleugera pèrdua de diputats de Vox (de 53 a 48). Però en tindria prou per donar-li la clau de govern al PP d'Alberto Núñez Feijó.

El líder dels populars, per ara, està intentant mantenir la distància i nega que pacti “amb els ultres”. Però Abascal té les idees clares. Ha demanat al PP respecte pels seus votants, i ha demanat un pacte abans del 23-J per aclarir els escenaris.