Primer pla de la candidata de Ripoll Sílvia Orriols del partit Aliança Catalana
POLÍTICA

Tots contra el 'VOX indepe'

Un govern de concentració deixaria fora a l'Aliança Catalana de Sílvia Orriols

La consigna sembla clara: davant la caiguda a les municipals, l'independentisme ha tret a passejar el fantasma de l'extrema dreta. Després del “cordó sanitari” contra VOX a l'Ajuntament de Barcelona, ara li toca el torn a Ripoll. Allà, s'està forjant un govern de concentració per deixar fora la llista més votada, l'Aliança Catalana de Sílvia Orriols.

Recapitulem. Aliança Catalana es va presentar a les eleccions municipals de Ripoll com un grup netament independentista i amb un programa basat en el discurs antiimmigració. Això li ha valgut el sobrenom de 'el VOX indepe', o 'extrema dreta catalana'.

Tot i això, Aliança Catalana ha aconseguit el 30,7% dels vots i 6 regidors d'un total de 17. La segona força més votada ha estat Junts amb 3 escons, seguida d'ERC també amb 3. El PSC i la CUP van guanyar 2 representants cadascun, i Som-hi 1.

Tots contra Orriols

La CUP ha impulsat la proposta d'un govern de concentració per evitar que Aliança Catalana, la força més votada, governi a Ripoll. Segons han afirmat, hi ha dues alternatives: un govern solitari de “l'extrema dreta”, o un de concentració. És per això que ja han començat a negociar amb ERC i el PSC.

Escrutini de Ripoll

No obstant això, la proposta dels 'cupaires' no comptaria per ara amb el suport de Junts. La seva cap de llista, Manoli Vega, ja ha assumit el seu paper com a líder de l'oposició, facilitant de facto un govern en minoria d'Aliança. Ara, la CUP li demana que recapaciti i reprengui les negociacions per "expulsar l'extrema dreta".

Barcelona, Ripoll i el 'cordó sanitari'

Crida l'atenció el paral·lelisme retòric entre els ajuntaments de Barcelona i Ripoll. La caiguda de vots del moviment independentista i l'auge d'opcions com Aliança i Vox han dibuixat una estratègia clara per a les forces en declivi. Assenyalen als “indesitjables” i rescaten el concepte de “cordó sanitari”.

A Barcelona, els ajuntaments demanen deixar a VOX sense representació institucional en districtes o comissions, i ERC proposa votar en contra de totes les seves resolucions. El PSC se suma al carro demanant que el vot de 38.000 barcelonins quedi en no res.

La CUP, sense representació a Barcelona, ha pres nota a Ripoll i demana unir forces per deixar Orriols sense govern. Cal recordar que a Ripoll van votar 4.622 persones, 1.401 de les quals ho van fer per Aliança. Només 536, és a dir, el 12%, van votar a la CUP.

Efecte contrari?

El “cordó sanitari” no és res nou a Ripoll. El 2019 es va imposar una estratègia d'aïllament quan Aliança Catalana tenia 1 representant, i quatre anys després sumen cinc regidors més. La qual cosa porta a plantejar-se si l'estratègia de marginació no té en realitat un efecte contraproduent.

El Punt-Avui afirma que la majoria de veïns veuen el pacte anti-Aliança com a contraproduent i creuen que Orriols ha de governar. A més, hi ha una percepció generalitzada de que la victòria d'Aliança Catalana es deu a l'abstenció i al càstig a altres forces polítiques. En qualsevol cas, aviat podria no ser un cas aïllat.

Una proposta en auge

Sílvia Orriols presenta sense complexos la seva Aliança Catalana com un partit independentista i antiislamista. Cal recordar que la seva formació és una escissió del Front Nacional de Catalunya (FNC). Aquesta formació proposa la declaració unilateral d'independència i la restricció de les polítiques migratòries. En aquestes municipals, van aconseguir 3.529 vots a tot Catalunya: destaca la majoria absoluta a La Masò (Tarragona) i els 1.618 sufragis a Manresa (Barcelona).

Primer pla del líder de Vox Santiago Abascal amb el candidat de Barcelona Gonzalo De Oro-Pulido

A més de Ripoll, La Masò i Manresa, Mataró s'ha convertit en l'altra feu de creixement d'aquestes propostes. En aquest cas, de VOX. La formació d'Abascal, que ha entrat a totes les capitals de província, ha passat de zero a quatre regidors a Mataró i ha experimentat un augment de vots encara més gran en ciutats com Terrassa, l'Hospitalet o Cerdanyola.