Home de vestit blau i corbata vermella parlant davant d'un micròfon amb una bandera al fons.
POLÍTICA

Revolta al PSOE per l'acord amb ERC: 'Obscè i vergonyós'

García Page creu que l'acord amb ERC no prosperarà al Congrés dels Diputats

El PSOE veu més a prop la investidura de Salvador Illa, i per això queda un últim escull que serà la consulta d'ERC a la seva militància. Però l'acord d'investidura, que inclou el concert fiscal per a Catalunya, ha obert un altre cisma dins del partit de Pedro Sánchez. Cinc barons socialistes s'han rebel·lat contra allò que consideren una ruptura definitiva del principi d'igualtat i solidaritat entre tots els espanyols.

Qui lidera el moviment antisanchista és el president de Castella-la Manxa, Emiliano García Page. En una compareixença oficial aquest matí, García Page ha considerat l'acord "obscè i vergonyós" i un "exemple d'egoisme i menyspreu a altres territoris d'Espanya". Però ha matisat que la culpa no és d'ERC sinó de qui recolza els seus plans de ruptura de la igualtat, és a dir, el PSOE.

Però Page ha anat un pas més enllà i ha assegurat que l'acord “no té possibilitat de prosperar al Congrés” i que “no se'n sortirà”. Ha afegit que ell no ho recolzarà, i espera que el seu partit tampoc no ho toleri.

Al president de Castella-la Manxa se sumen els líders del PSOE a Madrid, Andalusia, Aragó i Extremadura. Són en total cinc els senadors que s'han revelat contra els plans de Sánchez i els independentistes, encara que no han aclarit si prendran mesures concretes com ara la ruptura de la disciplina de vot al Congrés. O es quedaran, com fins ara, en una simple rebequeria.

L'altre PSOE es revela contra Sánchez

Emiliano García Page ha criticat durament el document presentat per ERC i el PSC que dóna la clau del govern català a Illa a canvi del concert econòmic . Page ha dit que el document “no em vincula” i que “no podem pagar una altra investidura”. Ha reconegut la legitimitat de Salvador Illa per accedir a la presidència de la Generalitat, però ha demanat que això sigui compatible amb el manteniment del sistema de solidaritat entre espanyols.

“L'independentisme es va fundar per trencar Espanya i compleixen la seva tasca. El PSOE es va fundar per combatre la desigualtat. No sempre és fàcil, però no la podem emparar ni promoure”, ha dit Page.

El president manxec ha dit que ERC és una “màquina d'alimentar l'extrema dreta a Espanya”. Per això ha demanat al seu partit que rectifiqui i torni al camí de la igualtat que ha estat sant i senyal del partit al llarg de la seva història. Les seves paraules arriben tot just unes hores després que el govern de Castella-la Manxa anunciés un recurs al Tribunal Constitucional contra la Llei d'Amnistia.

Més problemes per a Pedro Sánchez

L'acord d'investidura a Catalunya (en espera del que digui la militància d'ERC) permet a Pedro Sánchez prendre una mica d'aire. El Govern ha quedat molt tocat per l'últim revés de Junts al Congrés dels Diputats i per la possible imputació del president al procés judicial contra la seva dona per presumpta corrupció en els negocis. A la inestabilitat de la legislatura i els problemes judicials se suma ara la revolta interna del PSOE, que aprofundeix en la profunda divisió.

El president del Govern, Pedro Sánchez, durant l'acte central de campanya del PSOE, a 31 de maig de 2024, a Los Alcázares, Regió de Múrcia (Espanya)

Els barons ja es van revelar el novembre de l'any passat contra l'acord d'investidura que feia importants concessions a ERC i Junts. Ara tornen a alçar la veu encara més indignats. El sanxisme que porta les regnes del partit des del 2018 està cada cop més contestat, i és evident que hi ha un sector intern del PSOE que pressiona per trencar amb els independentistes i explorar l'estabilitat de la mà del PP.

Aquest sector considera que el PSOE ha d'assumir que el partit més votat a Espanya és el PP i pactar-hi per forjar la Gran Coalició. Això tornaria el PSOE al centredret afavorint l'estabilitat d'Espanya, i donaria marge als socialistes per refer-se i recuperar la confiança dels ciutadans. A més, mantindrien intacte el marc constitucional i principis com la igualtat i la solidaritat que estan ara en joc.

➡️ Política

Més notícies: