Dues persones amb ulleres i roba formal, una dona amb cabell arrissat i un home amb cabell laci, posen davant d'un fons borrós.
POLÍTICA

Què han pactat ERC i PSC: 10 punts més enllà del concert fiscal

Els signants han fet públic el document per a la posada en marxa del nou govern a Catalunya

ERC i el PSC han fet públic el document del preacord entre les dues formacions per a la investidura de Salvador Illa. El punt més important és el del finançament singular de Catalunya, que encara no han detallat com es desenvoluparà. Però el document recull almenys deu punts més de gran significació.

Els signants del document es declaren hereus del catalanisme i emfatitzen la seva concepció de Catalunya com una nació. Reconeixen mútuament la legitimitat del federalisme i l'independentisme com a propostes polítiques, i posen l'accent a l'avenç de la sobirania del país i el seu progrés social i econòmic. Però sobretot parlen d'un “nou context polític” la voluntat del qual, diuen, va ser expressada pels ciutadans a les darreres eleccions catalanes.

L'acord entre l'independentisme d'esquerres i el federalisme d'esquerres per fer avançar el país pivota sobre quatre eixos: la solució del conflicte polític, l'impuls de la sobirania fiscal plena, el reforç de la identitat catalana i la continuïtat de les polítiques públiques.

1. Un ens per resoldre el conflicte polític

El document reconeix la necessitat d'“abordar el reconeixement nacional de Catalunya” i la necessitat que “la ciutadania s'expressi sobre els acords fruit del diàleg i la negociació”. ERC i PSC han acordat la creació al primer ple després de la investidura d'una Convenció Nacional per a la resolució del conflicte polític. La seva funció serà promoure el debat polític, social i ciutadà sobre el futur estatus de Catalunya, així com monitoritzar el seguiment de l'aplicació de la llei d'amnistia.

2. Conselleria de la Llengua Catalana

ERC i PSC també han acordat blindar l'escola català i reforçar les polítiques de protecció i foment de la llengua catalana per evitar retrocedir-les. Això es concretarà en la creació d‟una Conselleria de la Llengua Catalana, il‟aprovació, en els 100 primers dies de govern, d‟un Pacte Nacional per la Llengua. Segons el document, comptarà amb una atribució de 200 milions d'euros el primer any.

3. Exteriors com a sector estratègic

El Departament d'Acció Exterior va ser un dels sectors clau del darrer govern de Pere Aragonès, i ho continuarà sent en virtut del nou acord. ERC ha aconseguit que el PSC mantingui la projecció internacional de Catalunya com a prioritat. Es mantindran i s'ampliaran les delegacions a l'exterior (les anomenades ambaixades catalanes) i es reforçarà la presència institucional catalana a la UE i altres organismes internacionals.

4. Seleccions Catalanes

ERC també ha arrencat el PSC el compromís de treballar per al reconeixement oficial de les seleccions esportives catalanes. Es constituirà una Oficina del Govern adscrita al Consell Català de lEsport per promoure les seleccions catalanes.

Imatge de la nova samarreta de la Federació Catalana de Futbol

En última instància, aquest organisme vetllarà pel reconeixement oficial de les seleccions catalanes tant a nivell internacional com davant del Consell Superior dEsports espanyol.

5. Fre 'parcial' al Hard Rock

El Hard Rock va ser el motiu que va fer descarrilar els pressupostos i va fer caure el govern anterior. Ara, ERC i PSC frenen el projecte amb la modificació de la llei del consorci de Vila-Seca i Salou que apuja els impostos del joc i els casinos. Aposten per un turisme responsable i sostenible i descarten l'ampliació de l'aeroport del Prat que volia el PSC i parla de modernització amb respecte a la biodiversitat i l'entorn.

6. Energètica pública catalana

ERC i PSC aposten per consolidar l'empresa pública de generació i subministrament d'energia renovable. Continuar apostant pel model energètic català “basat en la implementació de les renovables, el desmantellament de les nuclears i la cohesió territorial”. La Generalitat s'oposarà als projectes contraris a aquest model energètic com les línies elèctriques d'evacuació de tensió molt alta (MAT).

7. Renda bàsica universal

L'acord rescata el vell projecte de la Renda Bàsica Universal, que va acabar quedant oblidat en un calaix. El PSC es compromet a promoure un debat públic, informat i rigorós sobre aquest “dret bàsic universal”. L'Oficina del Pla Pilot de la Renda Bàsica Universal continuarà la tasca de difusió, i el govern català actualitzarà el pla pilot per a la implementació de la renda universal durant la legislatura.

8. Habitatge protegit

Els republicans i els socialistes es comprometen a posar en marxa un programa urgent de foment de l'habitatge protegit per resoldre l'actual crisi d'accessibilitat. Preveuen la construcció de 50.000 pisos nous de protecció oficial fins al 2030 i la creació d'un programa de rehabilitació per augmentar el parc de lloguer assequible i social. L'acord recull el desplegament de la Llei estatal d'habitatge que topa els preus del lloguer i l'impuls de la regulació dels pisos turístics.

9. Igualtat i Feminismes no es toca

ERC ha aconseguit blindar també la Conselleria d'Igualtat i Feminismes , un altre dels pilars de la seva acció de govern la legislatura passada. La propera consellera que rellevi Tània Verge haurà de seguir amb les polítiques públiques de promoció dels productes menstruals reutilitzables. S'apel·la a seguir amb la línia marcada per l'anterior departament, malgrat la polèmica generada en molts aspectes.

10. Consorci per a les inversions

Al preacord contemplen també la creació d'un consorci per supervisar les inversions de l'Estat pressupostades a Catalunya. Partint que l'Estat només va complir el 45% de les inversions previstes el 2023, ERC vol garanties del compliment íntegre d'aquestes inversions. Això va lligat al traspàs de Rodalies, que està previst per al proper any.

➡️ Política

Més notícies: