El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, intervé durant una roda de premsa a la seu del partit, el 29 de maig de 2023, a Barcelona
POLÍTICA

De Junts a Vox: les crítiques al preacord entre ERC i PSC per investir Illa

Es preveu una legislatura bronca amb una oposició dura

ERC i PSC han arribat a un preacord per investir Salvador Illa, que ara haurà de ser validat per la militància. Per altra banda, el PSC també ha arribat a un acord amb els Comuns per formar una majoria de govern. Després de la publicació del text del preacord, la resta de formacions han reaccionat criticant el que consideren una traïció a l'independentisme, uns, i una submissió al processisme, altres.

Tots els focus se centren ara a Junts, que després de l'acord ERC-PSC queden una mica més aïllats i amb el futur de Carles Puigdemont a l'aire. El cop ha estat tan dur que l'executiva es va reunir ahir a porta tancada per valorar l'acord i redissenyar l'estratègia a seguir d'ara endavant. Els juntaires han publicat un comunicat en què carreguen molt durament contra la direcció d'ERC, en espera del que decideixi la militància.

Dues persones amb ulleres i roba formal, una dona amb cabell arrissat i un home amb cabell laci, posen davant d'un fons borrós.

PP i Vox també han reaccionat contra les 25 pàgines del text del preacord entre Esquerra i els socialistes. En aquest cas, en un sentit contrari al de Junts, ja que acusen el PSC de sotmetre's al processisme per aprofundir en la “decadència” de Catalunya a canvi de les poltrones. Els atacs dels uns i dels altres fan preveure una legislatura bronca amb una oposició dura i comptes pendents al Parlament.

Junts acusa ERC d'entregar Catalunya a Illa

En el comunicat de valoració de l'acord, Junts recorda que els objectius generals -el finançament i el reconeixement nacional- "ja van ser fixats en les negociacions per la investidura de Pedro Sánchez". En tot cas, afirma que el seu compliment depenia de les negociacions bilaterals. Ara lamenten que "d'una posició de força a Madrid es passa a una negociació entre un govern del PSOE a Madrid i un del PSC a Catalunya".

A més, adverteixen que "la decisió de fer president Salvador Illa no es podrà revertir atesa l'aritmètica parlamentària". Segons Junts, davant de la impossibilitat d'una moció de censura “tot queda fiat a la voluntarietat de compliment del PSC”. Temen que ERC ha regalat quatre anys als socialistes “per aplicar la seva agenda de tornada de full i de desnacionalització de Catalunya”.

Junts considera que el concert fiscal negociat no atorga la sobirania plena a Catalunya i no garanteix el compliment de les inversions de l¿Estat. El partit de Carles Puigdemont tendeix la mà a ERC per reconstruir els ponts i fixar una posició de força a Madrid que condicioni el compliment de les promeses dels socialistes. En tot cas, adverteix que estaran preparats per a qualsevol eventualitat, cosa que es pot llegir com una oposició dura en una legislatura crispada.

Vox i el PP també critiquen l'acord

El PP d'Alejandro Fernández ha valorat que la nova etapa que s'obre és “més procés” i que “amb el socialisme el comandament de l'independentisme ja no necessita ERC ni Junts”. Pel PP és clar que el PSOE donarà a l'independentisme el que demani, recordant les seves concessions amb els indults i l'amnistia. Creuen que “aquí qui s'hauria de pronunciar són les bases del PSC, que han de dir si estan d'acord a trossejar la caixa comuna ia desmantellar el sistema autonòmic”.

Alejandro Fernández ha advertit que l'acord d'investidura d'Illa en cap cas beneficia Catalunya". Sinó que "és un pacte processista més, que els manté a tots a la poltrona, però que continuarà aprofundint en la decadència de Catalunya".

Pel que fa a Vox, Ignacio Garriga ha denunciat que l'acord no preveu mesures reals per solucionar problemes que tant preocupen els catalans com la immigració o l'habitatge. Així mateix, ha trobat a faltar mesures que redueixin l'asfíxia fiscal o millorin les condicions de la indústria i el camp. El pacte demostra segons Vox que el PSC és un partit separatista i que Illa “és un radical per molt que tracti de passar per moderat”.

A més, Garriga ha advertit que l'acord "persevera en els errors que han convertit Catalunya a la regió més insegura, amb menys llibertat i més pobresa d'Espanya". Per això ha reiterat que Vox no recolzarà aquest acord ni la investidura d'Illa i no participarà "en aquest blanquejament ni en aquests falsos consensos".

➡️ Política

Més notícies: