Muntatge amb fotos de personatge
POLÍTICA

La resposta d'Orriols a la possibilitat que el seu vot decideixi la Mesa del Parlament

En un escenari força improbable, Aliança Catalana podria ser decisiva en les negociacions per a la Mesa

Durant les darreres jornades s'han succeït novetats importants al voltant de la Mesa del Parlament. Com és sabut, dilluns que ve, dia 10, es constituirà la Mesa. Segons com es faci, la nova Mesa serà un bon indicador de per on podria anar la investidura del president de la Generalitat.

D'altra banda, la recent decisió del Tribunal Constitucional (TC) anul·lant el vot telemàtic de l'exconseller Lluís Puig pot complicar una mica la situació. En qualsevol cas, no sembla un escenari gaire versemblant. Com expliquem avui a E-Notícies, el més probable és que Junts i ERC sí que permetin el vot telemàtic, cosa que deixaria la situació igual que com estava abans de la sentència del TC.

Taula del Parlament de Catalunya

El tetris de la taula

El que és rellevant, doncs, és l'anàlisi de les opcions veritablement versemblants que hi ha ara mateix. D'entrada, una 'Mesa tripartit' amb PSC, ERC i Comuns sembla força probable. En menor mesura, també una 'Mesa antirepressiva' de Junts, ERC, Comuns i CUP. A partir d'aquí, s'obren opcions una mica més extravagants.

La primera és una 'Mesa processista' de Junts, ERC i la CUP sense els Comuns. Davant d'això, el PSC es podria mobilitzar i organitzar un 'Collboni 2.0' amb el PP i els Comuns. En cas que Puigdemont i Puig no poguessin votar telemàticament, a l'equació anterior els Comuns no serien necessaris perquè hi hauria un empat a 57 diputats entre processistes i el PSC amb el PP.

En qualsevol cas, aquest empat també seria força estrany perquè els Comuns no perdran l'oportunitat de ser decisius decantant-se per algun bàndol. S'hi juguen ni més ni menys que alguna contrapartida en forma de càrrecs a la Mesa.

El paper improbable de Sílvia Orriols

I quin paper pot tenir Aliança Catalana en tot aquest tetris de pactes? El més probable és que cap perquè s'haurien de donar massa supòsits perquè fos al contrari. Tot i que això no ha estat cap obstacle perquè Sílvia Orriols hagi deixat caure entre els seus seguidors que els dos vots d'Aliança Catalana podrien ser decisius:

Si Junts i ERC permeten el vot telemàtic – ERC ja ha dit que ho permetrà –, Aliança Catalana quedarà desactivada immediatament. Si, en canvi, no poden votar, l'escenari on Orriols és decisiva és igualment improbable. Per aquestes aritmètiques tan capritxoses dels parlaments, la raó perquè AC no tingui un paper rellevant és als Comuns.

Com diem, els de Jéssica Albiach no perdran l'oportunitat decantar-se per algun bàndol. Aleshores, si Puigdemont i Puig no poguessin votar i hi hagués un empat a 57 diputats entre PSC + PP i el processisme (Junts, ERC i CUP), els Comuns segur que es decidirien per algú per obtenir una recompensa. En aquest cas, Aliança Catalana també quedaria desactivada.

En definitiva, que Sílvia Orriols serà decisiva només si els Comuns decideixen llençar el seu vot a les escombraries. Això és el que explica que la líder d'Aliança Catalana hagi deixat caure la possibilitat, però sense entrar en detalls.

➡️ Política

Més notícies: