El president del Govern, Pedro Sánchez, durant l'acte central de campanya del PSOE, a 31 de maig de 2024, a Los Alcázares, Regió de Múrcia (Espanya)
POLÍTICA

Eleccions generals a la tardor?

El PNB dóna ales a la teoria que Pedro Sánchez pot convocar un avançament electoral al Congrés

Andoni Ortuzar, president del PNB, no descarta que Pedro Sánchez convoqui eleccions anticipades al Congrés dels Diputats la propera "tardor o principis d'hivern". D'aquesta manera, el líder dels nacionalistes bascos alimenta els rumors d'un possible avançament electoral a Espanya. Uns rumors que ja fa setmanes que circulen. Però, en què es basen aquests rumors?

Vozpópuli va publicar fa dues setmanes que Feijóo i Génova contemplaven la possibilitat que Pedro Sánchez forcés un avançament electoral “imminent”. La seva teoria era que la convocatòria es donaria abans d'aprovar l'amnistia. Aquesta teoria no es va complir, però ara torna a sonar aquesta opció després de les paraules d'Ortuzar.

Segons el president del PNB, si no hi ha acords per investir cap president de la Generalitat i Catalunya va a repetició electoral, “es tensionarà la política espanyola sí o sí[...]i crec que vindran corbes a la política espanyola”. Quelcom que es traduiria en un avançament dels comicis al Congrés quan no s'hauria completat ni un any de legislatura.

Pla mig curt d'Andonni Ortuzar en un míting agafant amb les mans els dos micros que hi ha en un faristol blau

Independentment de si hi ha una segona volta a Catalunya o no, el que passi a la política catalana pot afectar de ple al Congrés, on la majoria de Pedro Sánchez depèn d'Esquerra i de Junts. Tant si Illa acaba sent president (amb els vots d'ERC i amb Junts a l'oposició) com si hi ha repetició electoral, no és clar que el Gobierno pugui aprovar els pressupostos per a l'any següent, cosa que significaria una segona pròrroga consecutiva dels comptes. I, de passada, faria trontollar la fràgil coalició que manté Sánchez a la Moncloa.

Un bon resultat del PSOE a les eleccions europees, sumat al triomf de Salvador Illa a Catalunya el 12-M, podrien empènyer Pedro Sánchez a prendre aquesta decisió per intentar tirar una altra vegada els daus i deixar de dependre dels processistes. I més, si tenim en compte que els trackings interns dels partits auguren una tendència a l'alça dels socialistes i que el PSC consolidaria el triomf a Catalunya en el cas de tornar a les urnes.

Ara com ara, la possibilitat que hi hagi unes noves eleccions generals a la tardor o hivern no són més que xerrameques, rumors, teories o fins i tot desitjos. Però la capacitat de Pedro Sánchez de forçar girs de guió fa que ningú descarti cap possibilitat, tot i que ell ha repetit per activa i per passiva que encara queden tres anys de legislatura. En qualsevol cas, primer vénen les eleccions europees, després les negociacions per investir un president de la Generalitat… i després ja ho veurem.

➡️ Política

Més notícies: