Què diu la llei d'amnistia pactada per Sánchez, ERC i Puigdemont: els 10 punts clau
Oferim una llista amb tot el que cal saber per entendre els aspectes més destacats de la llei d'amnistia
La llei d'amnistia és la notícia del dia. Junts, PSOE i ERC es posen d'acord i, a la pròxima votació al Congrés, aprovaran la llei. És a dir, que l'expresident Puigdemont torna a Catalunya i té pinta que amb la intenció de ser 'President'.
El ministre Bolaños es felicita per la situació i parla de “normalització política, social i institucional a Catalunya”. De fet, dona per tancat el procés. Quedi o no liquidat el procés, ara oferim una llista amb alguns dels punts més destacats de l'acord per a la llei d'amnistia.
Punts clau de la llei
1. "La inclusió de l'amnistia de totes les persones involucrades en el procés independentista". Això vol dir que l'amnistia comença a comptar des del 2011. D'aquesta manera, Junts i ERC aconsegueixen incloure tots els anys de procés previs al referèndum de l'1-O.
2. La llei tindrà una “menció expressa” al fet que el seu objectiu és tancar totes les causes i condemnes que estiguin pendents. “A fi que la restauració de la convivència sigui completa”. O sigui, esborrall i compte nou.
3. L'acord intenta avançar-se als esdeveniments –el via crucis judicial a Europa– i ajusta la llei al màxim al “dret europeu i internacional en matèria d'actes inamnistiables”. Concretament, els dos assumptes més polèmics: “(i) delictes greus de terrorisme, tortures, traïció o contra la independència de l'estat” i “(ii) la corrupció que suposi enriquiment personal”.
4. Sobre el terrorisme. Junts no aconsegueix una amnistia completa sobre el terrorisme. La llei acordada posa l'estàndard a la Directiva europea sobre terrorisme del 2017 i al Conveni Europeu per a la Protecció dels Drets Humans. No hi ha referències, doncs, a la llei espanyola. El Gobierno i el Tribunal Suprem van oficialment en sentit contrari.
5. Sobre la traïció. La llei contempla també aquest delicte, que a l'expresident Puigdemont se li havia complicat arran de la trama russa. En aquest cas, la maniobra jurídica és que es rebutja perdonar delictes d'alta traïció només si han suposat “una amenaça efectiva i real com un ús efectiu de la força” contra el que estableix la Carta de les Nacions Unides.
6. Sobre la malversació. De facto, el redactat d'aquest punt està dirigit a Europa, molt sensible a delictes de corrupció econòmica com la malversació. El redactat és explícit: “en cap cas no poden ser amnistiats delictes on hi hagi hagut enriquiment”.
7. En el cas de les excepcions que sorgeixin, la llei preveu l'exclusió dels “actes tipificats com a delictes de tortures o de tractes inhumans o degradants”. Tot això segons la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans.
8. Sobre les multes i les sancions. ERC aconsegueix que es tornin les multes per “les sancions menys greus imposades en matèria de seguretat ciutadana”. Per la resta, totes les altres sancions queden excloses de l'amnistia.
Finalment, hi ha dos punts de caràcter polític i de consum propi per al PSOE, Junts i ERC:
9. “Culmina amb èxit una negociació amb els requisits que va establir el PSOE”. El Govern socialista està especialment interessat a remarcar que tot ha anat segons el seu criteri i que la llei és “plenament constitucional”.
10. Aquest text és definitiu. És a dir, que Junts i ERC ja no poden plantejar més esmenes i retiren les que tenien en marxa. O sigui, que només queda l'aprovació al ple.
Més notícies: