El ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, ofereix declaracions als mitjans al Pati del Congrés dels Diputats, a 7 de març de 2024
POLÍTICA

El Govern de Pedro Sánchez dóna per acabat el procés

Félix Bolaños afirma que amb la llei d'amnistia es tanca una etapa de conflicte i se n'obre una de nova

El ministre de la Presidència i de Justícia, Félix Bolaños, ha comparegut aquest matí per valorar l'acord aconseguit ahir entre el PSOE, ERC i JxCAT. L'aprovació de la llei d'amnistia suposarà, ha dit, la “normalització política, social i institucional a Catalunya”. El ministre ha anat més enllà, i ha donat per acabat el procés.

"Amb aquesta llei es tanca una etapa", ha afirmat Bolaños, "una etapa d'enfrontament, de conflicte i de tensió que van protagonitzar una dècada a Catalunya". Alhora, ha dit, “s'obre una nova etapa de diàleg i acord dins de la Constitució”. En definitiva, segons el ministre "deixem enrere una dècada de fracàs col·lectiu i obrim una etapa d´acords i d´inversions".

És la segona vegada que el Govern de Pedro Sánchez dóna per acabat el procés. Primer va ser després de l'aprovació dels indults el juny del 2021, moment en què va anunciar l'obertura d'un “nou temps de diàleg”. Ara torna a anunciar la fi del Procés, amb una llei d'amnistia per a “la convivència i la reconciliació”.

'Aquesta llei d'amnistia serà un exemple mundial'

PSOE, ERC i Junts han arribat a un acord per modificar el redactat de l'amnistia i oferir més garanties als investigats i processats per terrorisme. La llei inclourà el terrorisme i la traïció segons els estàndards europeus, però sense esmentar el codi penal. És la fórmula que ha trobat el PSOE per satisfer els capricis de Carles Puigdemont sense haver de trair el seu propòsit inicial.

Bolaños ha defensat el resultat final, dient que serà “un exemple internacional” i “complirà amb els estàndards europeus”. El ministre ha esmentat diverses vegades la Comissió de Venècia, que ha avalat la llei d'amnistia. “Quan vam conèixer el dictamen, vam intensificar les negociacions i hem arribat a un acord”, ha explicat.

En les seves paraules, “aquella Catalunya on es trencava la llei i la Constitució és avui una Catalunya on ens mirem als ulls i arribem a grans acords”. Per això, ha dit que no beneficiarà només els líders del procés sinó tot Catalunya i la resta d'Espanya. "Aquesta llei ens omple d'orgull els socialistes", ha afegit.

Ha mort el procés?

El triomfalisme de Félix Bolaños anunciant la fi del Procés contrasta amb el triomfalisme dels líders processistes a Catalunya. Tant ERC com Junts presenten l'amnistia com un triomf històric de l'independentisme i el primer pas cap al referèndum d'autodeterminació. De moment, el que sembla evident és que amb la llei d'amnistia el PSOE rescata els partits processistes en ple declivi.

Pla americà de Raül Romeva, Jordi Turull, Oriol Junqueras, Jordi Cuixart, Joquim Forn, Jordi Sánchez i Josep Rull en sortir de la presó amb una estelada i una pancarta amb el lema 'Freedom for Catalonia'

La comissió de Justícia aprovarà la llei amb els vots favorables dels socis d'investidura, i després de la seva aprovació al Congrés passarà al Senat. És previsible que el PP intenti endarrerir la llei el màxim possible utilitzant la majoria absoluta a la cambra alta. Un cop tornada al Congrés per a la seva aprovació definitiva, la llei serà publicada al Butlletí Oficial de l'Estat i traslladada als jutges per a la seva interpretació i aplicació.

Els principals beneficiats de la llei seran Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, que seran rehabilitats als seus càrrecs per tornar a la primera línia política. Les eleccions europees i catalanes seran el primer camp de batalla per rearmar-se ideològicament i estratègicament. Sembla que el Procés no només no s'ha acabat, sinó que cobra nova vida gràcies a l'amnistia.

➡️ Política

Més notícies: