Primer pla de Carles Puigdemont visiblement preocupat
POLÍTICA

Puigdemont es menjarà les seves pròpies paraules?

L'expresident ha negat dos cops voler pactar amb Sánchez

Un articulista de l'ABC resumia dissabte passat en un article el que pensen molts. Álvaro Delgado-Gal afirmava que “és insuportable que la formació del proper Govern pugui dependre d'un pròfug de la Justícia”.

El columnista (Madrid, 1954) és llicenciat en Ciències Físiques i doctor en Filosofia. Té diversos llibres publicats i col·labora també en altres mitjans.

D'altra banda, el diari The Washington Post, un dels més influents a nivell mundial, publicava aquest diumenge un editorial en què llançava una seriosa advertència a Pedro Sánchez.

El rotatiu recordava que el referèndum de l'1-O havia estat “il·legal”, que Puigdemont ha estat “fugitiu de la justícia espanyola” des d'aleshores i que els partits independentistes -Junts i Esquerra, perquè la CUP no hi ha entrat- tenien només 14 dels 350 escons del Congrés.

Muntatge amb un primer pla de Carles Puigdemont i una foto d'una portada del The Washington Post de fons

Esmentava fins i tot els contactes de l'expresident amb Rússia, un anatema en plena guerra d'Ucraïna. Però el mateix Puigdemont ja va publicar a finals d'agost un tuit en què deia que “parlaré dimarts que ve 5 de setembre”.

Res no ha transcendit des de llavors de les condicions. I, de fet, Junts s'ha mostrat des de les eleccions del 24-J molt discreta.

Aquella nit va comparèixer la cap de llista per Madrid, Míriam Nogueras, i va dir que la investidura de Sánchez no sortirà a “canvi de res”, cosa que és evident. Les investidures mai no surten gratis. L'endemà, a diferència d'Esquerra, no van convocar ni tan sols roda de premsa.

Mentre que per al suport a Francina Armengol n'hi va haver prou amb quatre condicions: el català al Congrés, el català a la UE, reobertura de la comissió d'investigació sobre el cas Pegasus i una altra sobre els atemptats de les Rambles.

Armengol, després de ser elegida, refredo allò del català al Congrés i en una entrevista a RTVE va dir que parlaria amb tots els grups i que havia de ser per “consens”.

El ministre d'Afers Estrangers en funcions, José Manuel Albares, es va afanyar a enviar la petició a Brussel·les, però és una decisió que cal adoptar per consens i, de moment, Eslovènia ja ha dit que no.

Muntatge de fotos de primer pla de Carles Puigdemont somrient i Pedro Sánchez amb cara de preocupació

A més, cal veure, en el cas que Junts acabi donant suport a Sánchez, com ho justifiquen. S'haurà de recaragolar, sens dubte, el llenguatge encara que comencen a ser habituals els “canvis d'opinió”.

En una entrevista a Rac1 el 6 de juliol passat, Puigdemont ja va dir que “és igual si mana Sánchez o Feijóo” i que “Junts no donarà suport ni al PP ni al PSOE”. Fins i tot es mostrava partidari de revertir els pactes amb el PSC.

Mentre que en una altra a l'Ara deu dies després, el 16 del mateix mes, va respondre a la pregunta de si “Sánchez o Feijóo” que “a efectes de Catalunya, la diferència és que el PSOE opera amb anestèsia i el PP sense, però tots dos amputen”. “Sánchez no serà president amb els vots de Junts”, va afegir.

Totes dues es van realitzar amb periodistes de confiança: Jordi Basté al primer cas i Antoni Bassas al segon. Basté es va desplaçar a Brussel·les i Bassas fins a dinar a l'anomenada Casa de la República.

Muntatge de fotos de Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo amb els colors del PSOE i el PP de fons

Per això cal veure com justifica el canvi en el cas que votin finalment a favor de Sánchez. Ni tan sols n'hi ha prou amb l'abstenció.

Tot i que tothom té la sensació que, en el fons, és buscar una sortida a Carles Puigdemont i la resta d'exiliats a més dels encausats per a les diverses causes del procés sense que es noti gaire.

Al cap i a la fi, fa més de sis anys que és fora i ha perdut la immunitat parlamentària. L'ANC és el que tem i ha insistit que l'únic que es pot negociar és la independència.

A la mateixa entrevista a Rac1 insistia que “jo no em lliuraré mai” i que “la via és l'amnistia, una condició necessària però no suficient”.

Més o menys el mateix que Oriol Junqueras aquest diumenge en una entrevista a La Vanguardia quan afirmava que era condició sine qua non per començar a negociar: que no era el punt final sinó el “punt inicial”.

Però si els donen l'amnistia i l'autodeterminació ara què demanaran als primers Pressupostos Generals de l'Estat?

➡️ Política

Més notícies: