El Washington Post denuncia que l'amnistia és ‘inconstitucional’
Silenci de la premsa catalana davant el dur editorial del diari nord-americà contra Puigdemont
En plenes negociacions per a la investidura, el Washington Post s'ha posicionat clarament contra l'amnistia que defineix com “inconstitucional”, considera que el referèndum de l'1-O va ser “il·legal” i recorda els vincles de Puigdemont amb Rússia.
L'article és un editorial, que reflecteix l'opinió del diari –un dels més importants del món–, no pas l’article d’un col·laborador.
El titular comença dient que “Espanya és ostatge d'una facció d'extremistes regionals dissidents” i recorda que “els espanyols han escapat fins ara del flagell del nacionalisme europeu en aquest segle, potser perquè ho van patir molt a l'últim” en al·lusió al franquisme.
De tendència progressista, el diari -propietat actualment de l'amo d'Amazon, Jeff Bezos- no escatima les crítiques a Vox que troba que és un partit “mascle, agitador de banderes, crític amb els immigrants, negador del canvi climàtic i hostil als drets LGBTQ+, a l'accés a l'avortament i fins i tot a les mesures governamentals contra la violència de gènere”.
Malgrat això es mostra més crític amb els independentistes catalans i adverteix que “pocs països són immunes als efectes perniciosos de les polítiques d'identitat”. “A Espanya, l'origen és principalment regional, especialment a la pròspera zona de Catalunya, el sollorós centre de la qual, Barcelona, és la ciutat més visitada del país”, afegeix.
“Encara que els partits separatistes catalans controlen només 14 dels 350 escons del parlament espanyol, exerceixen un poder desproporcionat”, lamenta. Tampoc té cap inconvenient en definir la consulta del 2017 com un “referèndum il·legal”.
“Des de llavors, el líder d'aquest referèndum –Carles Puigdemont– ha viscut a Bèlgica com a pròfug de la justícia espanyola; S'enfrontaria a arrest per càrrecs derivats del seu paper al referèndum si tornés a Catalunya”, continua.
Per això denuncia la “paràlisi política a Espanya”, la quarta economia de la UE, i afirma que “les exigències de Puigdemont no són raonables: no només una amnistia per a centenars d'alcaldes i altres funcionaris de Catalunya que van donar suport al referèndum (així com, suposadament, per a ell mateix), sinó una segona oportunitat, obertament inconstitucional, de votar per la independència catalana. Cap de govern o tribunal espanyol no hi donaria suport”.
“El clam del nacionalisme regional separatista a Espanya no només és separador; també és una cortina de fum per a problemes més grans” insisteix. El diari fins i tot recorda que l'amnistia “complauria autocràcies com Rússia” i recorda que “Puigdemont alguna vegada va recórrer a buscar ajuda en la seva campanya per trencar els llaços amb Espanya”.
Finalment, li dóna un toc a Pedro Sánchez perquè “faria bé intentar oferir incentius als nacionalistes catalans, excepte un altre referèndum (il·legal), per persuadir-los a unir-se a un govern de coalició. Entre elles es podrien incloure la condonació de part del deute considerable que Catalunya té amb el govern nacional, o mesures per implantar més plenament l'idioma català en els procediments governamentals. Si no és així, és probable que Espanya s'enfronti a eleccions… una altra vegada”.
Més notícies: