Carles Puigdemont tocant-se les ulleres en un gest de reflexió
POLÍTICA

A Puigdemont li apareix un nou problema dins de l'independentisme

El líder de Junts comença a notar les conseqüències de pactar amb el PSOE

Tot i que poques coses li agradarien més, Carles Puigdemont s'està començant a adonar que no es pot estar a missa i repicant. El líder de Junts ha decidit abraçar la 'via ERC', deixar el seu costat més intransigent i començar a negociar (i fins i tot pactar) amb el PSOE i el PP. Aquest canvi de guió ja li està generant els primers problemes. I tenint en compte que ens trobem a les portes de la Diada de l'11 de setembre, l'expresident de la Generalitat es comença a trobar en una situació delicada.

Junts en general i Puigdemont en particular sempre s'han mostrat molt crítics amb el 'pactisme' d'Esquerra. S'han passat anys acusant pràcticament de traïdors els seus socis processistes. I ho feien amb tots els mitjans que tenien a l'abast. Ho afirmaven dirigents de la formació, portaveus com Pilar Rahola i també entitats afins, com és el cas de l'ANC.

L'Assemblea va arribar a tenir una guerra oberta amb Esquerra fa tot just un any per aquest motiu. El gir dels republicans, que van passar a defensar la taula de diàleg amb el Govern del PSOE, no van agradar gens entre la massa processista de l'ANC. El descontentament va arribar fins a tal punt que l'entitat indepe i ERC van trencar del tot per la Diada de l'any passat.

Membres d'Esquerra van ser escridassats en un acte de l'Assemblea i posteriorment ERC va organitzar els seus propis actes per a l'11-S. La ruptura era total i Junts es va posicionar al costat de l'ANC, criticant l'actitud del seu soci de Govern llavors i defensant les esbroncades a la formació de Junqueras.

Ara, un any després, el partit de Puigdemont es pot trobar en la mateixa situació que la que tenia ERC a la Diada de l'any passat. Junts afronta aquest 11-S amb la difícil papereta de sotmetre's a examen davant del moviment independentista. I, a més, ho farà amb un parell de pactes ben recents amb el PSOE: el que va permetre a Francina Armengol ser presidenta de la Mesa i el que ha permès que Junts tingui grup parlamentari propi a la Cambra Baixa.

Muntatge amb tres plans mitjans de Laura Borràs, Carles Puigdemont i Jordi Turull amb cara de preocupació

Tot i que Junts ja ha activat tota la seva maquinària mediàtica per convèncer els seus, la veritat és que bona part de l'independentisme confia cada vegada menys en les formacions processistes. Els indepes més radicals segueixen sense aprovar els pactes amb el PSOE mentre aposten per una confrontació directa amb l'Estat. I els intents de sabotatge per part dels CDR a la Vuelta en són només un exemple.

I tot aquest context, amb l'eterna amenaça de l'ANC de formar una quarta llista electoral independentista que competeixi amb ERC, Junts i la CUP. L'Assemblea sempre ha advertit els partits processistes de muntar una “llista cívica” si es desvien del camí cap a la independència.

Aquesta entitat ja va fer un pols als de Junqueras l'any passat. Veurem si aquest any la cosa s'acaba igual amb Junts per Catalunya. En qualsevol cas, sembla evident que els de Puigdemont viuran la seva Diada més incerta dels darrers anys. Els pactes amb el PSOE li poden passar factura davant la massa indepe que es congregarà als carrers el proper 11 de setembre.

➡️ Política

Més notícies: