Muntatge amb un primer pla de Pedro Sánchez i un pla mitjà d'Oriol Junqueras aplaudint i Carles Puigdemont somrient
POLÍTICA

Les autonomies diuen 'prou' a les concessions de Sánchez a ERC i Junts

Reclamen un nou model de finançament acordat per tots els territoris

Mentre s'acosta la data del debat d'investidura liderat per Feijóo, el PSOE i els partits independentistes segueixen negociant a l'ombra. Les possibles concessions de Pedro Sánchez a catalans i bascos posen en alerta les altres regions. Temen que augmenti la desigualtat entre els territoris.

Les primeres negociacions ja han deixat entreveure la concessió de privilegis que poden suposar un greuge per a altres comunitats. Com per exemple, l'amnistia per als condemnats del Procés, amb exempció inclòs del deute per malversació. O també la cooficialitat de català, basc i gallec a les Corts.

Algunes comunitats com Andalusia, Balears, Comunitat Valenciana, Castella i Lleó i Castella-la Manxa, han posat el crit al cel. Es planten davant del que consideren una amenaça al principi d'igualtat territorial.

Clam d'andalusos, valencians i balears

El Govern d'Andalusia es mostra preocupat per la reforma del sistema de finançament que Sánchez pacta amb ERC i Junts. Andalusos i valencians van reclamar aquesta reforma en considerar-se les més perjudicades pel sistema vigent. Ara temen que s'aprovi un nou model que beneficiï només els catalans.

Muntatge de fotos de Pedro Sánchez, amb cara trista, aixecant la mà dient adéu amb el logo del PSOE de fons

A la Comunitat Valenciana temen “el pitjor” si Sánchez acaba cedint a les demandes dels independentistes. Des d'allà recorden que són la regió més infrafinançada, i amb més deute acumulat. Per això critiquen les negociacions bilaterals que no tenen en compte els altres territoris.

Des de les Balears, la presidenta Marga Prohens ha advertit que no acceptaran que es negociïn els recursos de les autonomies només amb els catalans. Com andalusos i valencians, demanen una reforma urgent i integral del sistema. Els balears “som els segons que més aportem i els dècims en finançament”, denuncia.

No als privilegis

Els manxecs avisen també, “no consentirem de cap manera que es rebi un euro menys que qualsevol altre territori”. En aquest sentit, reclamen un nou model de finançament amb tots els territoris asseguts a la taula de negociació. A més, afirmen que a diferència de Castella-la Manxa, Catalunya no està infrafinançada.

Castella i Lleó també ha manifestat el seu rebuig a incloure el model de finançament a les negociacions per la investidura. Creuen que el problema ve de molt abans i no té sentit negociar-ho ara només amb els catalans perquè convé. També reclamen una negociació conjunta basada en la igualtat.

Una altra comunitat disconforme és Galícia, el president de la qual Alfonso Rueda ja ha dit que “no permetrà” privilegis per a Catalunya. Considera que primer cal convocar el Consell de Política Fiscal i impulsar un model just i solidari de finançament autonòmic. El contrari, diuen, seria beneficiar uns territoris i perjudicar-ne d'altres.

➡️ Política

Més notícies: