Primer pla de la presidenta de l'ANC Dolors Feliu
POLÍTICA

L'ANC marca les línies vermelles a ERC i Junts

No acceptaran res més que no sigui el referèndum

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) fa setmanes que pressiona ERC i Junts per fer saltar pels aires les negociacions sobre la governabilitat d'Espanya. Ja van avisar des del principi, o referèndum o bloqueig. Qualsevol altra sortida seria vista com una traïció i una invitació a les mobilitzacions.

L'ANC confirma el full de ruta, marcant les línies vermelles als partits processistes. "L'amnistia podria ser contraproduent si no va acompanyada d'un reconeixement més profund del dret a la independència", ha dit la presidenta de l'entitat en una entrevista a l'ACN. És a dir, no n'hi ha prou amb l'amnistia i tot passa per un referèndum d'autodeterminació.

De fet, la presidenta de l'Assemblea ha mostrat el seu temor que la llei d'amnistia serveixi com a engany per renunciar a la independendència. "La gran por és que passi com amb els indults "a canvi de renunciar al dret a l'autodeterminació", ha afirmat.

Tornar a l'1-O

La presidenta de l'ANC ha carregat durament contra els acords per la Mesa del Congrés. Ha considerat “migajas” les concessions del PSOE “perquè no condueixen a la independència”. En aquest sentit ha demanat recuperar el terreny guanyat al referèndum de l'1 d'octubre.

Segons l'Assemblea, els partits processistes a Madrid han de partir del punt innegociable de la independència. De fet, veu les negociacions a Madrid com una via morta i apel·la ERC i Junts a traçar “un projecte cap a la independència”. Aquest full de ruta s'ha d'articular a través de les majories al Parlament.

La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, intervé durant una protesta convocada per l'ANC davant la Generalitat, el 24 de juliol del 2023, a Barcelona

Segons Feliu, cal plantejar les properes eleccions autonòmiques catalanes com un “efecte referendari de l'1-O”. Per això demana a ERC i Junts “canviar el xip” i oferir un projecte independentista amb garanties. "Pensàvem que faríem la independència i no que es pogués parlar català en algun lloc d'Europa", ha criticat.

Més pressió per als partits

Entitats com l'ANC i l'Òmnium Cultural han plantejat un pols als partits. La Diada de l'11 de setembre i l'aniversari de l'1 d'octubre seran les dues primeres posades de llarg de l'independentisme radical. Però fa temps que amenacen amb més mobilitzacions si els partits traeixen les bases.

Ara, l'ANC també anuncia que està disposada a presentar “una nova alternativa” als partits. L'entitat treballa en una llista cívica “per posar la independència a disposició de la votació de tots els ciutadans”. Tot un desafiament a les cúpules dels partits.

Però l'Assemblea tampoc amaga les seves inclinacions, i Dolors Feliu diposita tota la seva confiança en “el lideratge del president a l'exili, Carles Puigdemont”. En parla com a “el nostre símbol a l'exili” que “ens dóna certa esperança”. Una demostració més que l'ANC continua sent una entitat afí a Waterloo.

➡️ Política

Més notícies: