Félix Bolaños i Oriol Junqueras asseguts donant-se la mà
POLÍTICA

El PSOE perdona més de 15.000 milions a Catalunya a canvi del vot d'ERC

Al descobert el pacte entre republicans i Pedro Sánchez


Pere Aragonès buscava dues cartes afegides a la llei d'amnistia per poder guanyar la seva batalla particular amb Carles Puigdemont. Per poder justificar el vot d'Esquerra calia el traspàs de Rodalies i algun altre acord d'índole econòmica. Doncs ja ho té. Aquesta mateixa tarda, representants del PSOE i d'ERC han donat a conèixer l'acord entre les dues formacions, que es basa en aquests tres punts i en una referència ambigua a la taula de diàleg.

Segons ha avançat Nació Digital, el Gobierno d'Espanya –és a dir, Pedro Sánchez– perdonarà part del deute que la Generalitat de Catalunya té amb l'Estat. Concretament, 15.000 milions d'euros, que no és poca cosa. Quedarà condonat el 20% del deute que Catalunya té amb el FLA, el Fons de Liquiditat Estatal, creant un precedent inaudit.

Segons explica el mateix diari, això suposarà que la Generalitat comptarà amb 1.300 milions d'euros més al pressupost anual. A partir d'ara, s'estalviarà part del deute i dels interessos. La idea de Pere Aragonès era negociar un nou model de finançament però s'ha conformat amb aquesta condonació del deute i amb una altra promesa. L'acord assegura que es faran "avenços cap a la singularització de Catalunya". És a dir, que hi haurà reunions per pactar un nou model sense l'obligació d'acabar acceptant res per part del Gobierno de Pedro Sánchez.

Després de confirmar-se l'acord, ERC ja té les tres cartes. Ha aconseguit que la llei d'amnistia no sigui patrimoni de Junts -i ha col·locat dins Marta Rovira-, té el traspàs de Rodalies i la Generalitat comptarà amb 1.300 milions de més. A canvi, consuma la seva renúncia a la unilateralitat i encara s'allunya més de determinat independentisme.

El PSC i el PSOE treuen pit

El vicepresident en funcions del Gobierno , Félix Bolaños, ha comparegut davant els mitjans per justificar el seu acord amb ERC aquest dijous a la tarda. Ho ha fet al costat de Salvador Illa, que s'ha mostrat "emocionat" per "la nova etapa" que comença a Catalunya.

Pel que fa a Rodalies, el representant del PSOEha detallat com s'executarà el traspàs. Es crearà una nova empresa, que es dirà Rodalies Catalunya i que comptarà amb la participació de l'Estat i el Govern. L'executiu català tindrà una representació majoritària i és qui nomenarà el president, segons ERC.

Bolaños assegura que tot el que han acordat amb ERC són “millores” per a la ciutadania. Més enllà de l'amnistia i Rodalies, ha confirmat la condonació de part el deute del FLA. "Catalunya podrà tornar a finançar-se als mercats. Amb un mecanisme que serà extensible a la resta de comunitats autònomes" pel qual l'Estat assumeix part del deute autonòmic", ha explicat Bolaños. A més, la Generalitat tindrà nous recursos per finançar els Mossos i òrgans judicials, així com executar inversions de l'Estat que siguin estrictament per a Catalunya.

Oriol Junqueras, que també ha comparegut en una altra roda de premsa, ha posat xifra als diners per als Mossos. El president d'ERC assegura que el Gobierno invertirà 1600 milions d'euros per a "garantir el desplagament adequat dels Mossos d'Esquadra".

El vicepresident també ha parlat de la taula de diàleg, que es mantindrà per arribar a "acord transversals, amplis i dins de l'ordenament jurídic". I no només hi haurà una taula, sinó dues. Es crearà, segons ha avançat Bolaños, una taula de partits.

El PSOE parla obertament d'un acord amb ERC que va més enllà de la investidura i creu assegurar-se els set vots republicans per a tota la legislatura. És evident que el pacte posa pressió sobre Carles Puigdemont. De moment, el PSOE evita respondre sobre l'estat de la negociació amb Junts, però el temps corre i la posició de força dels de Waterloo és cada cop menor.

➡️ Política

Més notícies: