Pla general d'una manifestació a la plaça del Mercadal de Reus amb centenars de persones ocupant la plaça
POLÍTICA

Onada de protestes a Catalunya contra l'augment d'impostos municipals

La ciutadania diu prou a la pujada dràstica i generalitzada d'algunes taxes com l'IBI

Gran part dels ajuntaments catalans, la majoria amb el PSC i ERC al capdavant, han optat per pujar dràsticament alguns dels principals impostos municipals. I ho fan utilitzant la vella tàctica de pujar-los el primer any de mandat, per així poder baixar-los o congelar-los a mesura que s'acostin les eleccions següents. Però aquesta vegada, la gent no està disposada a passar per l'adreçador.

Amb cada cop menys poder adquisitiu, la ciutadania comença a estar farta de la pressió fiscal a què és sotmesa. I que tot això passi després de les bones paraules dels polítics fa tot just uns mesos en plena campanya electoral, ha fet enfurismar encara més ciutadans i també comerciants.

Per això, les protestes contra aquest augment generalitzat de taxes s'estan estenent per tot Catalunya. Reus i Igualada van ser els primers municipis on la gent s'haha sortit al carrer per dir prou a les intencions dels polítics. Però no són els únics casos.

A Reus, centenars de persones van omplir la cèntrica plaça del Mercadal per protestar contra l'augment d'impostos que ha decretat el govern local de PSC, ERC i Ara Reus. Uns dies després, Igualada també es va posar al focus informatiu amb una multitudinària concentració contra les intencions del govern de Junts de recaptar més diners dels seus ciutadans.

Tarragona, on el govern del PSC ha proposat pujar dràsticament les taxes municipals per cobrir un deute estimat de 14 milions, la gent també ha sortit als carrers. Torredembarra és una altra de les ciutats on s'han convocat concentracions contra el govern local.

Però més enllà d'aquests quatre exemples, les protestes contra la pujada de l'IBI, de l'impost de residus i d'altres taxes van camí a generalitzar-se per tot Catalunya. Així ho adverteix la Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya. “Hi haurà més protestes”, assegura el president Jordi Giró.

I és que no només els ciutadans estan en peu de guerra. També han saltat les alarmes al teixit comercial i empresarial. Sense anar més lluny, l'associació catalana de petits i mitjans empresaris i autònoms PIMEC ha alertat que aquest augment d'impostos dificultarà la recuperació de les empreses. I demanen que les noves ordenances fiscals siguin “justes i coherents” amb la situació econòmica actual.