Pla mitjà de Pedro Sánchez rient i aplaudint
POLÍTICA

Pedro Sánchez, de rebaixes: ara regala Rodalies

ERC aconsegueix una de les demandes històriques del catalanisme


Pedro Sánchez té fins a finals de mes per aconseguir els vots necessaris per ser president del govern. El compte enrere ja ha començat i, per evitar noves eleccions, el líder del PSOE s'ha posat en mode rebaixes per acontentar els seus futurs socis. Primer va arribar l'amnistia i ara és el torn del traspàs integral de Rodalies.

Que Rodalies fossin gestionades pel Govern català era una de les demandes principals d'Esquerra per donar els vots a Pedro Sánchez. I Pedro Sánchez no hi ha posat pegues. Segons informen diversos mitjans, l'acord a què han arribat PSOE i ERC inclou el traspàs per fases del servei de Rodalies i el canvi de titularitat de vies i trens, que ara pertanyeran a la Generalitat. A més, aquest "traspàs integral" de Rodalies també contempla un paquet d'inversions que efectuaria el govern d'Espanya.

Primer pla de Pedro Sánchez en un míting del PSOE amb la mà aixecada

Així, ERC aconsegueix una de les reivindicacions històriques del catalanisme. I, en certa manera, trenca amb la dinàmica en què s'havien instal·lat els partits processistes de forçar concessions de les quals, en línies generals, ells com a partit eren els principals beneficiats. Després de l'amnistia, grups parlamentaris propis o parlar en català al Congrés, ara es poden penjar la medalla amb una mesura que afectarà milions de catalans.

A curt termini, el partit d'Oriol Junqueras s'aprofita de la desesperació de Pedro Sánchez i pot presumir d'haver aconseguit una demanda històrica. Una altra cosa serà el que passi a llarg termini, una vegada la Generalitat gestioni de manera “integral” aquest servei. Fins ara era molt fàcil fer servir el comodí que la culpa és d'Espanya. Un comodí que, en el cas de Rodalies, ja no podran fer servir.

Imatge d´un tren de Rodalies en una estació a Catalunya

Mentre Esquerra pot celebrar haver aconseguit aquesta demanda històrica, Pedro Sánchez segueix en mode rebaixes. I ERC ho vol continuar aprofitant. Perquè els republicans ja han deixat clar que la carpeta següent a abordar és la del finançament.

La necessitat del líder del PSOE d'aconseguir els suports necessaris per continuar sent president permetrà als seus socis potencials posar sobre la taula més exigències. De moment ja ha cedit amb l'amnistia i Rodalies. Però segur que els regals no s'acaben aquí.

➡️ Política

Més notícies: