Imatge de Marta Rovira a una pantalla gegant en una intervenció des de Suïssa en un acte per al seu partit
POLÍTICA

Esquerra salva Marta Rovira

La secretària general d'ERC serà una de les beneficiades principals de la Llei d'Amnistia


Junts ha decidit buscar solucions personals a canvi de cedir els vots a Pedro Sánchez. De moment, han aconseguit que es parli en català al Congrés, grup parlamentari propi a la Cambra Baixa i una llei d'amnistia que permetrà a Carles Puigdemont tornar a Espanya. Unes mesures que, en línies generals, no afectaran gens el dia a dia de la majoria de catalans.

ERC, en canvi, ha optat per algunes contrapartides que -teòricament- beneficiaran els ciutadans. El traspàs de Rodalies –que ja han acordat– o un nou sistema de finançament per a Catalunya –que segueixen negociant–, en són dos exemples.

Tot i això, els d'Oriol Junqueras també han buscat solucions personals en les negociacions amb Pedro Sánchez. I el cas més clar el tenim a la inclusió del Tsunami Democràtic a la Llei d'Amnistia que han acordat amb el PSOE. Diverses fonts asseguren que aquesta no era una exigència per part de Junts, però sí d'Esquerra. I el motiu és ben senzill: si l'amnistia inclou el Tsunami Democràtic, la secretària general del partit republicà se'n podrà beneficiar.

Fotografia d'un monitor de televisió amb la política d'ERC Marta Rovira fent una intervenció per trucada de vídeo en un acte del seu partit

Marta Rovira se'n va anar a viure a Suïssa per no haver de comparèixer davant la justícia espanyola pels fets succeïts a Catalunya l'any 2017. Després dels canvis al Codi Penal que van acordar PSOE i ERC, sobre ella pesa una acusació per desobediència, un delicte pel qual podria evitar la seva entrada a presó. Però el fet que se l'estigui investigant per la seva possible implicació amb el Tsunami Democràtic deixa la porta oberta que finalment pogués acabar entre reixes.

D´aquesta manera, si es perdonen tots els delictes relacionats amb el Tsunami Democràtic, Marta Rovira podrà tornar sense l'amenaça de la presó. Així, ERC sí que ha aconseguit salvar els seus en les negociacions amb Pedro Sánchez, cosa que Junts no podrà fer amb Laura Borràs. Tot i les veus internes dels juntaires que demanen que l'amnistia inclogui l'expresidenta del Parlament, no sembla que la mesura de gràcia del govern beneficiï una persona que ha estat condemnada per delictes de corrupció.

➡️ Política

Més notícies: