Míriam Nogueras, amb cara d'enfadada, asseguda al seu escó al Congrés dels Diputats
POLÍTICA

La lletra petita de l'acord amb el PSOE que Junts amaga els seus

Puigdemont aconsegueix l'eliminació de l'article 43 bis, però el camí judicial que queda a l'amnistia és el mateix

Junts ha venut com a èxit l'eliminació d'un article que, segons ells, posava en risc l'amnistia. Però la veritat és que els processos que estaven en marxa contra l'amnistia continuaran tal com estaven abans. Amb aquest èxit, Junts aconsegueix més aviat marcar perfil i alguna cessió del PSOE.

El camí de l'amnistia és el mateix

El cas és que a Junts li feia por que el famós article 43 bis pogués paralitzar l'amnistia. Van ser els únics que s'hi van agafar -ERC no ho va fer- per amenaçar de tombar els decrets. Al final, el ministre Bolaños va transigir i és probable que ho fes per estratègia negociadora: amb article 43 bis o sense, el camí judicial de l'amnistia és el mateix.

La creació d'aquest article respon a criteris d'eficiència i permet que un tribunal espanyol consulti Europa si aquesta mesura s'ajusta al dret europeu. Però passa que mentre la justícia europea resol la mesura, aquesta queda temporalment suspesa. Això, aplicat a l'amnistia, és el que preocupava Puigdemont i el que ha aconseguit eliminar i vendre com un triomf.

Primer pla de Carles Puigdemont enfadat

Però hi ha lletra petita: la supressió de l'article no servirà perquè la llei d'amnistia no es paralitzi. La raó és que la suspensió d'un procediment no depèn del dret domèstic, sinó de les regles de funcionament de la justícia europea. De fet, els encausats pel procés ja han viscut la paralització de procediments perquè tribunals espanyols ho havien demanat a Europa.

El traspàs de la immigració: el mateix

El traspàs de la immigració a Catalunya va ser una de les cessions del PSOE perquè Junts aprovés el decret òmnibus. Un veritable triomf si es té en compte que la immigració i la inseguretat seran peces clau del debat polític a Catalunya. La diputada Míriam Nogueras ho comunicava avui a RAC1: “les dues parts hem signat l'acord i sabem que és efectiu”.

Però passa el mateix que amb l'article 43 bis: la concreció jurídica és complexa. El Tribunal Constitucional és el que marca els límits de la cessió de competències. I en cas de la immigració, la Constitució assenyala que és una competència exclusiva de l'Estat.

A menys que això s'hagi resolt avisant Junts 'sottovoce' que el TC està controlat, el camí judicial és complex. Per fer el traspàs, cal fer una llei orgànica, cosa que obriria la porta a un recurs d'inconstitucionalitat. És a dir, que l'alt tribunal decideixi si s'ajusta a dret o no.

➡️ Política

Més notícies: