Primer pla de Xavier García Albiol mirant a càmera i somrient
POLÍTICA

Xavier García Albiol dona una lliçó de política amb els pressupostos de Badalona

L'alcalde del tercer municipi més poblat de Catalunya exerceix una vegada més el 'badalonisme' que ha implementat a l'hora de governar la ciutat

L'alcalde Xavier García Albiol continua amb el compromís de governar per a tot Badalona. I ho fa sota aquest concepte polític que ell va inventar i va impulsar a l'última campanya electoral: l'anomenat 'badalonisme'. És a dir, governar per a tots els ciutadans al marge de les ideologies i el partidisme.

Aquest missatge va calar prou, fins al punt que, fins i tot, independentistes van arribar a votar-lo. De fet, Carles Puigdemont va arribar a dir que Albiol podia ser un bon alcalde. El resultat: el 28 de maig va arrasar a les urnes amb una àmplia majoria absoluta. Els eixos de la seva campanya i dels seus primers mesos al capdavant de la ciutat es basaven en aquells problemes que, independentment de la ideologia que cadascú tingui, tot ciutadà vol li resolguin: okupes, brutícia i inseguretat.

Xavier García Albiol, que va ser apartat de l'alcaldia per un cordó sanitari de la resta de partits de l'Ajuntament, ha trobat en el 'badalonisme' no només una fórmula per guanyar les eleccions, sinó també forma de governar i teixir aliances amb altres formacions. I ho ha demostrat en les negociacions dels pressupostos del 2024.

Uns pressupostos atípics

Amb una majoria absolutíssima (18 dels 27 regidors que té l'ajuntament), Xavier García Albiol no tenia cap necessitat de parlar amb l'oposició per aprovar els pressupostos per al 2024. Tot i així, va voler entaular negociacions amb la resta de formacions polítiques: PSC, ERC, Comuns i Guanyem (és a dir, la CUP).

D'aquestes converses en va sortir un acord amb el PSC, que han optat per buscar la manera d'influir als pressupostos davant l'oferiment d'Albiol. El PSC de Badalona ha volgut aprofitar l'oferta de l'alcalde i han preferit fer "política útil" en lloc d'"oposició inútil". I, de passada, fer marxa enrere en la seva política de 'cordó sanitari' contra Albiol en constatar que molts votants socialistes van optar pel líder del PP a les eleccions municipals. I és que, la mateixa ciutat que es va bolcar amb Albiol el 28 de maig passat, va votar majoritàriament per Pedro Sánchez el 23 de juliol (va aconseguir un 40,6% dels vots).

Xavier García Albiol, alcaldable de Badalona, parlant en un acte electoral del Partit Popular

Esquerra també va reunir amb Xavier García Albiol, encara que no van arribar a cap acord. Molt diferent va ser la posició de Comuns i la CUP, que es van negar a reunir-se amb l'alcalde, decidint així seguir amb el cordó sanitari el líder PP. Una estratègia que els va servir per aconseguir tan sols dos i un regidor, respectivament, a les últimes municipals.

Així, amb els pressupostos, Albiol ha donat una lliçó de política. Amb majoria absoluta, podria governar sense tenir en compte una oposició minoritària. Però ha decidit apostar per una política més transversal que pugui acontentar el màxim de veïns de Badalona, la tercera ciutat més poblada de Catalunya.

➡️ Política

Més notícies: