Muntatge de fotos de Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo amb els colors del PSOE i el PP de fons
POLÍTICA

El PSOE aposta ara per un cordó sanitari al PP

Ferraz veta un acord que els socialistes de Ceuta havien arribat amb els populars a la ciutat autònoma

El 'cordó sanitari' va camí a convertir-se en un dels conceptes estrella de la política espanyola actual. Sembla que la idea de vetar, evitar qualsevol pacte i fins i tot no entrar a debatre amb una formació concreta s'està posant de moda. Tot plegat, amb l'objectiu d'apartar de la vida política certs partits. Van començar sent casos puntuals, però l'última decisió del PSOE els eleven a un pla molt més gran.

És veritat que els 'cordons sanitaris' tenen una gran utilitat a nivell de propaganda. Principalment promogut per partits d'esquerres, aquest veto serveix per agitar les masses convençudes. I també per deixar clara la teva superioritat moral respecte del teu rival polític.

Xavier García Albiol, alcaldable de Badalona, parlant en un acte electoral del Partit Popular

Però l'efectivitat real dels cordons sanitaris és més que qüestionable. A Catalunya en tenim dos exemples clars. D'una banda, hi ha el cas de Badalona, on gairebé tots els partits es van unir per apartar Xavier García Albiol. L'aposta va funcionar tan bé que ara el líder del PP badaloní governa després d'arrasar el 28 de maig passat: Albiol té 18 regidors, el doble que tota l'oposició junta.

Després hi ha l'exemple de Ripoll. En l'anterior mandat, Junts, ERC, CUP i PSC van decidir aplicar un 'cordó sanitari' a Sílvia Orriols, a qui acusaven de ser “extrema dreta”. El seu intent de marginar-la va acabar amb Orriols guanyant les eleccions amb més del 30% dels vots i sent la nova alcaldessa del municipi.

El PSOE aposta per un 'cordó sanitari' al PP

Tot i aquests precedents, el PSOE ha decidit apostar ara pel 'cordó sanitari' al Partit Popular. A Ceuta, els socialistes locals van arribar a un acord amb el PP per governar conjuntament a la ciutat autònoma.

El secretari general del PSOE i president del Govern, Pedro Sánchez, intervé en l'acte d'inici de la campanya, al Pavelló de Convencions de la Casa de Camp de Madrid, el 6 de juliol del 2023, a Madrid

L'acord permetria una legislatura d'estabilitat a Ceuta, però la decisió del PSOE a Ceuta va acabar sent vetada per Ferraz. Des de Madrid, els socialistes van prohibir als seus col·legues concretar aquest pacte amb el PP. Segons ells, perquè no es pot pactar i governar “amb el partit dels 'bulos', les mentides i els insults liderat per Feijóo”. D'aquesta manera, l'aparell central del PSOE deixa sense efecte i desacredita la secció local dels socialistes a Ceuta.

A més, tot això passa mentre el mateix PSOE que es nega a arribar a acords amb el PP busca el suport dels independentistes per ser investit president. Molts ja critiquen aquesta decisió de Ferraz que l'únic que fa és dinamitar tots els ponts entre els dos grans partits espanyols.

➡️ Política

Més notícies: