Otegi participa en un acte d'EH Bildu a Pamplona el maig de 2023
POLÍTICA

Otegi posa en un compromís a Puigdemont

Anima a investir a Pedro Sánchez 'sense línies vermelles en públic'

Espanya viu temps estranys, sobretot després de l'escenari postelectoral del 23-J. Ara l'esquerra abertzale són els moderats i l'antiga Convergència els radicals. El president d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha confirmat que votaran a favor de la investidura de Pedro Sánchez i augmenta la pressió sobre Junts per Catalunya.

A diferència de Junts, Bildu s'ha convertit en el conglomerat de forces que conformen el “sanchisme”. Per això, la formació radical basca no es planteja en cap moment bloquejar la conformació d'un Govern PSOE-Sumar.

Muntatge fotogràfic amb Arnaldo Otegi en primer pla i Pedro Sánchez de fons

Arnaldo Otegi i Oskar Matute han confirmat que investiran Pedro Sánchez “sense posar línies vermelles en públic”. La seva màxima prioritat és “que no governi la dreta reaccionària”, i per tant intentaran “evitar una repetició electoral”. Però el seu pla té un escull, i es diu Carles Puigdemont.

Missatge d'Otegi a Carles Puigdemont

“Des del respecte a la decisió que prenguin a Junts, la meva reflexió és que a Catalunya, igual que al País Basc, s'ha votat massivament per evitar el triomf del bloc reaccionari”. Així ha expressat el president de Bildu el seu parer sobre què ha de fer el partit de Puigdemont.

Otegi ha recomanat “poc soroll i molta feina” en les negociacions. Pel líder dels abertzales, cal “debatre poc en públic i molt en privat” per tirar endavant un acord. En aquest sentit, es mostra convençut de les possibilitats d'un gran pacte.

Missatge de Bildu al PSOE

Per Otegi la responsabilitat la té el PSOE, “que haurà de parlar amb normalitat de determinades qüestions”. "A Puigdemont li faria aquesta reflexió i li diria que respectaria allò que decideixi", ha aconsellat. Pel líder abertzale, la reactivació de l'euroordre és “un intent d'entorpir l'acostament entre Junts i el PSOE”.

Bildu reafirma així la línia estratègica traçada en un document just abans dels comicis del 23-J. Els independentistes bascos veuen el context actual com una oportunitat per aconseguir avenços en la descentralització. A diferència de Junts, veuen l'autodeterminació com a punt d'arribada, i no com un mitjà.

No hi haurà referèndum

A Junts han assumit que no hi haurà referèndum d'autodeterminació a Catalunya i són conscients dels riscos d'unes noves eleccions. Els seus dirigents estarien buscant ja una fórmula de facilitar la investidura sense el referèndum. Això, amb el risc de soliviantar les bases de l'independentisme català més radical.

➡️ Política

Més notícies: