Primer pla de Pedro Sánchez amb cara de preocupació
POLÍTICA

Guerra interna al PSOE per les concessions de Pedro Sánchez als processistes

Els barons territorials marquen línies vermelles

No només Junts, també el PSOE està pagant les conseqüències de la negociació per la investidura. És veritat que Pedro Sánchez amb prou feines té oposició dins del partit. Però la seva proposta per reformar el sistema de finançament autonòmic i sufragar el deute de Catalunya ha generat divisió.

Barons socialistes com Emiliano García-Page (Castella-la Manxa) i Javier Lambán (Aragó) han posat el crit al cel. Lambán ha advertit Pedro Sánchez que no acceptaran privilegis per a ningú.

Muntatge amb dos primers plans de Carles Puigdemont i Pedro Sánchez somrient

El president en funcions aragonès ha defensat una quita del deute autonòmic “sense greuges entre comunitats” i “per a tots per igual”. També el Govern de Castella-la Manxa s'ha pronunciat les últimes hores. “El mateix dret té un de Puertollano que un de Sant Boi”, ha afirmat Page.

La veritat és que l'inesperat resultat de Pedro Sánchez a les eleccions del 23-J han reforçat la seva posició davant els barons díscols. Això li dóna via lliure per negociar amb Carles Puigdemont amb un sòlid marge de maniobra. Però els líders territorials de tot signe comencen a marcar línies vermelles.

Rebel·lió a les comunitats

Així mateix, les comunitats governades pel PP han advertit del preu que Sánchez està disposat a pagar per quedar-se a la Moncloa. A Andalusia, Juanma Moreno ha parlat de “noves prebendes” del PSOE al separatisme català. I a la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón ha rebutjat negociar el model de finançament amb els independentistes.

Galícia i Madrid, totes dues en mans del PP, també s'han oposat a la condonació del deute català. Cal recordar que Catalunya ha estat la comunitat que més diners ha rebut del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) aquest 2023. El Govern atorga aquests diners perquè les comunitats no hagin de finançar el seu deute als mercats.

Divisió al PSOE

El “sanchisme” és una posició hegemònica dins del PSOE, on no obstant queda un reducte de socialistes partidaris de tornar a la moderació. Aquest sector va des de la vella guàrdia capitanejada per Felipe González fins a importants barons. Davant del context actual són partidaris de no governar a qualsevol preu.

Muntatge de fotos de Pedro Sánchez, amb cara trista, aixecant la mà dient adéu amb el logo del PSOE de fons

En canvi, un sector majoritari dins del partit veu inevitable governar amb l'extrema esquerra i l'independentisme. Plantegen el context actual com una lluita de blocs entre la dreta i l'esquerra. I estan disposats a quedar-se al poder a qualsevol preu.

➡️ Política

Més notícies: