Muntatge amb dos primers plans de Salvador Illa a l'esquerra i Pere Aragonès a la dreta, mirant-se l'un a l'altre
POLÍTICA

Arriba el torn de Salvador Illa

El PSC té l'oportunitat de liderar un canvi de cicle a Catalunya

Els resultats d'ahir són molt significatius sobre el canvi polític que s'està produint a Catalunya. El processisme recula i perd nou diputats, mentre que el PSC torna a guanyar unes generals a Catalunya quinze anys després. Salvador Illa confirma així la seva candidatura a liderar el canvi de cicle polític al territori català.

Les generals d'ahir confirmen la tendència a l'alça del PSC, iniciada a les eleccions catalanes de febrer del 2021 i a les municipals del 28-M. La victòria d'ahir no només reforça Salvador Illa. També posa contra les cordes a Pere Aragonès, que podria haver de convocar eleccions anticipades.

Gràfic semicircular que mostra el resultat de les eleccions generals del 23J a Catalunya per partits

Tot depèn, però, de la governabilitat d'Espanya. El PSOE sap que necessita el suport del processisme per governar a Espanya, i Pedro Sánchez està disposat a explorar la via del suport de Junts per forjar una majoria al Congrés. Això obre dos escenaris possibles en el convuls context català.

Salvador Illa, pendent de Madrid

Salvador Illa porta tres eleccions guanyades a Catalunya com a cap de l'oposició. En un context normal, el govern en minoria d'ERC es veuria obligat a avançar eleccions per clarificar la correlació de forces al Parlament. Però la situació de bloqueig polític a Espanya i l'atípica realitat catalana fan que res sigui normal.

Els resultats d'ahir a la nit habiliten Salvador Illa per demanar-li a Aragonès que dissolgui la càmera i convoqui eleccions. Però el líder dels socialistes catalans espera ordres de Madrid.

Si el PSOE i Junts aconsegueixen trobar una fórmula d'entesa, ERC podria demanar a Sánchez que a canvi del suport sostingui el Govern Aragonès fins a esgotar la legislatura. És a dir, que a Catalunya no hi hauria eleccions fins al 2025.

Però si no hi ha acord PSOE-Junts (cosa molt probable) i anem a repetició d'eleccions, Salvador Illa tindria via lliure per augmentar la pressió sobre ERC a Catalunya. En aquesta situació, Aragonès es podria veure forçat a convocar eleccions a principis del 2024.

Illa ha de fer un pas endavant

El canvi clar de tendència a Catalunya obliga el cap de l'oposició a demanar eleccions per clarificar el panorama. Salvador Illa ha d'assumir la seva responsabilitat i fer entendre a Sánchez que la situació a Catalunya reclama unes eleccions. I que aquestes no es poden ajornar dos anys més.

Imatge de Salvador Illa assenyalant amb el dit durant un míting del PSC

El PSC ha aconseguit el més difícil, que és destronar el processisme quinze anys després. Però ara és el moment de fer valer la seva força per obligar ERC a convocar eleccions. Mai des del 2006 el processisme havia estat tan debilitat, i esperar dos anys que els catalans votin seria perdre una oportunitat d'or.

➡️ Política

Més notícies: