Primer pla d'Oriol Junqueras
POLÍTICA

Dimitirà Oriol Junqueras?

Militants d'ERC ja demanen el cap del president

La resposta sembla clara: No. Oriol Junqueras no té pensat dimitir malgrat els pitjors resultats d'Esquerra a anys i encadenar dues eleccions desastroses. Tot i que per primera vegada un grup de militants, el Col·lectiu Primer d'Octubre, demani canvis "immediats" a la direcció d'ERC.

Segons aquest grup de militants -minoritari encara dins de la formació- Junqueras és el principal culpable dels resultats d'ahir. ""És el resultat d'una política errònia de l'actual direcció que es fonamentava en eixamplar la base i en entossudir-se a mantenir miratge d'una taula de diàleg", asseguren. I és per aquest motiu que exigeixen la dimissió tant d'Oriol Junqueras com a president com de Marta Rovira com a secretària general.

Esquerra sembla condemnada a tornar al les baralles internse, les faccions i els duels fratricides. D'Àngel Colom a Carod-Rovira, passant després per Puigcercós i fins a l'arribada del mateix Junqueras, ERC porta en el seu ADN la bronca interna, que ara torna a aparèixer. Però l'actual president del partit no dimitirà, si més no a curt termini. Basarà el seu argument que continua sent el partit processista més votat i que és el moment de donar estabilitat al Govern de Pere Aragonès.

Pere Aragonés, Meritxell Serret i Oriol Junqueras

Les opcions d'Oriol Junqueras per mantenir el càrrec són escasses a mitjà termini. És possible que els dirigents republicans li donin suport a la reunió d'aquest dilluns, però el malestar és evident. Ara mateix hi ha molta gent d'ERC que viu d'un sou públic i per primera vegada el veuen perillar. L'estratègia actual d'Esquerra sembla obsoleta, caducada, i no hi ha gaire marge per rectificar. No sembla plausible que Junqueras sigui capaç de tornar a entendre's amb Junts o dotar el seu partit de les eines per semblar un partit seriós de govern.

L'ERC d'Oriol Junqueras s'ha quedat a mig camí. Ha deixat el votant independentista per emprendre un viatge que mai no ha completat. La formació volia arribar a la casella de l'hegemonia, la centralitat política catalana, però ni s'hi han acostat. Allà s'hi ha instal·lat còmodament el PSC, que mancant una opció processista madura, ha decidit ocupar el centre del tauler de Catalunya, en espera d'unes eleccions al Parlament que tornaran a guanyar.

Oriol Junqueras, game over

La vella guàrdia de Junqueras i Rovira té els dies comptats. La nova classe dirigent -llegeixi's Aragonès, Vilagrà, Raquel Sans o Marta Vilalta- només pot fer un moviment per intentar salvar-se: fer-se amb el cap dels actuals dirigents. No servirà de res, tenen tota la raó, però no poden fer cap altra cosa.

Oriol Junqueras serà un cadàver polític i una altra víctima del Procés. No dimitirà aquest dilluns, però és qüestió de temps i més quan el seu paper al Congrés dels Diputats passa a ser circumstancial. Mentre Carles Puigdemont se situa ara enmig de tots els focus , Oriol Junqueras mira l'escena des de la foscor. S'ha acabat la partida, Oriol.

➡️ Política

Més notícies: