Un home de cabell canós i barba, vestit amb vestit i corbata, parlant en un podi amb un micròfon, amb persones assegudes al fons.
POLÍTICA

La CUP pressiona Junts per la seva abstenció en una proposta d'Aliança Catalana

Han demanat explicacions per tractar AC 'com un partit independentista i no com una formació d'extrema dreta'

PSC, Junts, ERC, Comuns i CUP van reeditar fa quatre mesos el pacte antifeixista per aïllar Aliança Catalana i Vox al Parlament. L'acord contempla el bloqueig de les seves iniciatives legislatives perquè no prosperin, i impedir així “la normalització i la legitimació” d'ambdues formacions. La darrera abstenció de Junts a una proposta de resolució d'Aliança Catalana ha estat a punt de trencar el pacte antifeixista.

Dona parlant a un podi amb fons de fusta.

La CUP va posar el crit al cel després que el grup liderat per Albert Batet s'abstingués a la proposta d'Aliança Catalana per aixecar la DUI (Declaració Unilateral d'Independència). Inicialment semblava que el pacte es podia trencar, però finalment les coses s'han reconduït. Els mateixos cupaires van exigir una reunió per refer ponts, davant del que consideren una “imprudència” de Junts.

La CUP ha demanat explicacions als juntaires “per tractar Aliança Catalana com un partit independentista i no com una formació d'wingera dreta”. Amenacen de trencar el pacte antifeixista si Junts segueix jugant amb foc per “electoralisme”. Tot i que per ara consideren que el pacte s'ha de mantenir, per continuar bloquejant l'acció legislativa de partits que consideren “feixistes”.

Junts, entre l'espasa i la paret

Junts es troba en la difícil posició d'haver-se sumat al pacte contra Aliança Catalana i, alhora, competir amb aquesta formació al seu propi terreny. Com va passar aquesta vegada, poden sentir-se temptats a votar amb Aliança Catalana per por de seguir perdent votants independentistes. Però això alhora entra en col·lisió amb els seus compromisos amb el pacte antifeixista.

Això, que per a Junts suposa una contradicció, pot ser llegit per altres com un exemple de la hipocresia de Junts amb Aliança Catalana. D'una banda necessita competir amb el partit que li està traient més vots al flanc independentista, i això el porta fins i tot a unir-se a un pacte insòlit al Parlament. Però alhora es vol acostar a les seves posicions radicals en la qüestió nacional per desmarcar-se d'ERC.

El cordó sanitari no funciona

Més enllà de les contradiccions de Junts, el cordó sanitari ha demostrat que no funciona ni als mitjans públics ni al Parlament. La intervenció de Sílvia Orriols va ser la més seguida segons el mesurador d'audiències a TV3, i també la que va tenir més impacte a les xarxes socials. De fet, en veure que no poden ignorar el fenomen, els mitjans han començat a normalitzar Aliança Catalana com a actor polític .

Tres tuits en català expressen crítiques polítiques i descontent ciutadà.

A la xarxa social X, molts catalans critiquen el pacte antifeixista perquè “més propi del feixisme és el que fan ells, censurar, boicotejar i perseguir qui no pensa com ells”. Afirmen que al pacte hi ha els partits que han enfonsat Catalunya. I creuen que la prioritat és la independència, i no “cordons que només promocionen aquells que no volen arribar enlloc”.

➡️ Política

Més notícies: