Una dona parlant a un podi amb micròfons en un entorn de fusta.
POLÍTICA

El PSC cobreix els sous de dos assessors dels Comuns al Parlament

Cedir-se assessors entre partits és una maniobra inèdita que no preveu el Reglament del Parlament

Dos assessors parlamentaris dels Comuns estan a sou del PSC. Des del juliol, tots dos figuren a la plantilla del PSC, però en realitat treballen per als Comuns. De fet, la legislatura passada sí que estaven formalment a les files d'Albiach.

Així ho assegura el diari Ara, que explica que aquesta va ser una de les condicions de l'acord per constituir la Mesa del Parlament. Tot i que no se'n va fer publicitat, fonts dels dos partits ho confirmen. A més, també ha quedat registrat al Butlletí Oficial del Parlament, amb data del 17 de juliol passat.

El PSC al rescat

Abans de l'acord entre ERC i el PSC per fer president Illa, vam viure el capítol de la Mesa del Parlament. En un inici, el PSC donaria la presidència a ERC, però finalment va ser per a Josep Rull. Això, però, no va ser obstacle perquè els socialistes mantinguessin el seu compromís amb els Comuns d'ajudar-los econòmicament.

Salvador Illa i Jéssica Albiach estrenyent-se la mà en una biblioteca, amb galledes de PSC i comuns sobre la taula.

De fet, aquesta concessió del PSC als Comuns estava desvinculada de l'acord d'investidura d'Illa. Així ho assenyala l'Ara, que també explica que la decisió ja era efectiva quan es negociava la investidura.

Sobre això, cal recordar una cosa que ja es va explicar a E-Notícies: que els partits viuen fonamentalment de subvencions públiques. Per això, una derrota electoral implica un seriós problema econòmic per a un partit. A més de menys subvencions, també perden assessors, càrrecs i infraestructura política en general.

I en el cas dels Comuns, també cal recordar que el 12M passat van signar el pitjor resultat de tota la seva història. A més a més de la pèrdua de dos diputats, això es va traduir en gairebé 53.000 euros menys en assessors.

Un altre frau 'light'

Fonts parlamentàries expliquen a l'Ara que aquesta maniobra és inèdita i no té precedents. Per part seva, Comuns i PSC asseguren que això no viola el reglament del Parlament. Però més aviat sembla un estratagema per fer alguna cosa que el reglament simplement no contempla pel que té de contraintuïtiu.

Comuns i PSC al·leguen que ERC i la CUP van fer una cosa semblant amb la cessió de Wagensberg perquè la CUP tingués grup parlamentari. Però com van assenyalar diversos experts en la matèria, això, en efecte, no va ser il·legal, però sí un “recargolament del reglament”. Es va parlar fins i tot de “frau de llei”.

El diputat d'ERC, Ruben Wagensberg, amb cara seriosa intervé durant una sessió plenària al Parlament de Catalunya, el 19 d'octubre del 2021, a Barcelona, Catalunya

I encara que fos una dinàmica fraudulenta, no és pas menys cert que aquesta maniobra d'ERC i de la CUP va ser aprovada pel Parlament. Per contra, la cessió artificial d'assessors obeeix a un acord privat entre partits.

Així mateix, els Comuns argumenten que es tracta de dos càrrecs tècnics a qui volien mantenir les condicions laborals. Però la veritat és que un forma part del Consell Nacional del partit i l'altre va ser regidor a Sant Cugat.

En qualsevol cas, cadascun d'aquests assessors percep prop de 50.000 euros bruts anuals. Els Comuns els podrien haver mantingut en plantilla, però en aquest cas haurien d'haver reduït el salari d'altres assessors. El motiu per això és que el Parlament no té taules salarials (només un mínim i un màxim), sinó que en dona una quantitat que cada partit pot fer servir de forma discrecional.

➡️ Política

Més notícies: