Una dona de cabell curt i canós, vestida amb jaqueta clara i brusa verda, està asseguda i parlant en un entorn d'estudi.
POLÍTICA

VÍDEO | El súmmum del cinisme d'ERC: 'La desafecció és culpa de la repressió'

L'autocrítica brilla per la seva absència a la formació republicana

L'independentisme ha viscut aquest dimarts una commemoració agredolça del referèndum de l'1 d'octubre del 2017. D'una banda, amb sectors esperançats en un nou impuls que permeti reconstruir un moviment en hores baixes. Però de l'altra, amb un front dividit per les lluites fratricides entre Junts i ERC i una desafecció de les bases cap als partits que aprofundeix en la desmobilització evident.

Dues dones grans caminant al costat d'una bandera estelada mentre una dona jove passa pel costat oposat.

Al declivi de l'independentisme hi ha contribuït de manera enèrgica ERC. No només mitjançant l'estratègia de la distensió que les bases interpreten com una traïció, sinó també arran dels darrers escàndols com l'estructura B.

Lluny d'optar per la humilitat i la rectificació, la manca d'autocrítica ha guiat la gestió de la crisi a la formació republicana. Aquest matí, l'expresidenta del Parlament i militant d'ERC, Carme Forcadell, ha estat al plató dels Matins de TV3. No només ha negat l‟existència de l‟estructura B, sinó que a més ha atribuït la desafecció i la desmobilització de l‟independentisme a la repressió.

La curiosa anàlisi de Carme Forcadell

Carme Forcadell parteix de la premissa que “l'1 d'octubre del 2017 no té res a veure amb l'1 d'octubre del 2024”. Admet que “estem vivint un moment de desafecció, desorientació i desil·lusió”. Tot seguit diu que “hi ha diverses raons” i que la principal és “la repressió”.

"L'objectiu de la repressió ja és això, desil·lusionar la gent i fer que no tinguin ganes de lluitar i mobilitzar-se perquè fa por", afirma l'expresidenta del Parlament.

Forcadell minimitza així la responsabilitat dels partits polítics, entre altres ERC, en la ruptura i el declivi del moviment independentista. Només després fa referència a les baralles dels partits independentistes com una de les causes d'aquesta desmobilització. Oblida, per exemple, que l'inici de la crisi neix del moviment abstencionista com a vot de càstig als partits per la seva traïció al mandat de l'1-O.

Amb tot, diu que ella no llança la tovallola i reivindica el referèndum com a única sortida viable al conflicte català. "Els independentistes del 2014 segueixen sent-hi", ha dit.

L'autocrítica a ERC

Forcadell sí que s'ha mostrat autocrítica amb la direcció actual d'ERC, demanant “un pas al costat” als dirigents “que vam estar el 2017”. Alerta que “hem perdut 400.000 vots” perquè “alguna cosa hem fet malament”. Ha esmentat el cicle electoral negatiu a ERC, cosa que "significa un vot de càstig" i l'evidència que "alguna cosa hem de canviar".

Tot i així, ha assegurat estar “convençuda” que “no hi ha una estructura B” a ERC. "Hi ha contractes per fer alguna campanya paral·lela, sí, però no una estructura B", ha aclarit. D'una banda diu que “la crisi s'ha gestionat malament” per part d'Esquerra, però recorda que s'ha expulsat els responsables.

➡️ Política

Més notícies: