Salvador Illa somriu mentre està assegut.
POLÍTICA

Salvador Illa es posa les piles i deixa en evidència l'anterior Govern d'ERC

Després d'una dècada de paràlisi processista a la Generalitat, el nou Govern anuncia una important inversió antisequera

Una dècada de governs processistes han deixat una Catalunya que cau a trossos en moltes qüestions. Una sanitat amb excessives mancances, una educació a la cua d'Espanya i Europa, seguretat disparada... Un dels aspectes que més han evidenciat aquesta paràlisi governamental durant més o menys 10 anys ha estat la gestió dels recursos naturals, especialment l'aigua.

Tot i que fa 15 anys Catalunya va patir una greu sequera, en tot aquest temps cap Govern processista ha posat fil a l'agulla per poder tenir alternatives. I és clar, en els darrers mesos ha tornat l'escassetat de pluges i pràcticament l'única solució ha estat aplicar restriccions a la indústria i a la població. Va ser un dels principals problemes que va tenir el Govern de Pere Aragonès al tram final del seu mandat. I també una de les preocupacions principals de bona part de l'oposició, especialment del PSC i del PP.

Sílvia Paneque parlant davant d'un micròfon amb una bandera de fons.

Salvador Illa ja va dir que la recerca d'alternatives a la pluja seria una de les principals polítiques que impulsaria en el cas d'arribar a la Generalitat. Dit i fet. Després d'anunciar una nova llei de barris fa unes setmanes, l'executiu del PSC ha aprovat aquest dimarts (al primer Consell Executiu després de les vacances) una important mesura relacionada amb aquesta qüestió. Cosa que, de passada, ha servit per deixar en evidència l'anterior Govern. L'equip de Pere Aragonès va treballar a la desesperada (sense gaire èxit) els últims mesos per pal·liar la sequera que hi ha a Catalunya. Però que ni així va poder evitar unes restriccions que ningú no s'atreveix a dir que no hagin de tornar aquesta tardor.

Tal com ha anunciat aquest dimarts la portaveu Sílvia Paneque, el nou Govern invertirà 2.300 milions d'euros els propers anys. L'objectiu és que el 2027 Catalunya pugui produir el 70% de l'aigua que consumeix, independentment de la pluja que acabi (o no) caient. Actualment, la xifra se situa només en el 33%. L'executiu de Pere Aragonès ja va planificar una inversió de 1.000 milions. Però ara Salvador Illa va un pas més enllà i promet una inversió de més del doble del previst.

La idea és construir una nova dessalinitzadora a la part nord de la Costa Brava (costarà uns 200 milions d'euros que serà finançada per l'Estat). També s'accelerarà l'ampliació de la dessalinitzadora Tordera II i la construcció de la del Foix. I es preveu impulsar el reaprofitament d'aigües residuals del Besòs, com ja passa al Llobregat. A més, es construiran més potabilitzadores i pous i també millorar i reparar les actuals infraestructures hídriques. En resum, en les primeres setmanes, el Govern de Salvador Illa ha anunciat unes mesures que significaran més que el que va fer l'antic Govern (i fins i tot els anteriors) en la lluita contra la sequera.

➡️ Política

Més notícies: