Muntatge amb un primer pla d'Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, tots dos amb cara seriosa
POLÍTICA

El processisme segueix en descens: les enquestes auguren una altra patacada a les europees

Les maniobres electorals de Junts no donen resultat i la coalició nacionalista en què està ERC també perd eurodiputats

La darrera enquesta de GAD3 per a les europees no porta bons auguris per al processisme. La candidatura de Junts passaria del 4,5% dels vots de fa cinc anys al 2,7%, cosa que es tradueix a perdre dos dels tres eurodiputats que ara té. Per la seva banda, la coalició de nacionalistes en què hi ha ERC - 'Ara Repúbliques', que inclou el BNG i Bildu - es deixa un diputat i se'n queda amb dos.

Processisme 2019, processisme 2024

En línies generals, els resultats de l'independentisme a les passades europees van ser força bons. Tot i que és una circumscripció única per a tot Espanya, l'independentisme va obtenir a Catalunya una sòlida majoria absoluta del 50%. Era l'època dura del “post 1-O” i això va beneficiar molt les candidatures independentistes.

Tot i que cal tenir present un factor que va distorsionar els resultats de les darreres eleccions europees del 2019. Ens referim al Brexit. La sortida del Regne Unit de la Unió Europea va obligar a repartir els seus 73 eurodiputats a l'eurocambra. La força 'Lliures per Europa' (Junts) va guanyar un eurodiputat, passant de dos als actuals tres: Puigdemont, Comín i Ponsatí.

El processisme no remunta

Quatre anys després i amb una amnistia gairebé llesta els resultats es prometen força diferents dels del 2019. Segons GAD3, Junts no acaba de seduir el desenganyat votant processista amb el seu gir pragmàtic. Si es confirmessin aquestes estimacions de vot, a Junts li aniria just per mantenir fora de perill l'expresident.

La candidatura de Junts perd gairebé ni més ni menys que la meitat dels seus suports en cinc anys. Cosa que, si es confirma d'aquí tres mesos, obligaria la formació a ajustar els seus tempos. Segons les darreres filtracions, la intenció de Junts era esperar la resolució definitiva de l'amnistia i el resultat de les europees per posar l'expresident de candidat a les autonòmiques.

I a l'altra banda de l'independentisme els resultats tampoc no són gaire bons per a ERC. Novament, cal tenir en compte un factor electoral: ERC es presenta en coalició amb el BNG i Bildu per aprofitar que la circumscripció és única. El 2019, aquesta coalició va obtenir tres eurodiputats i segons GAD3 ara en perdria un. També caldrà esperar els resultats de les eleccions per veure si és ERC la que llasta aquesta coalició.

En clau general, el gran beneficiat és el PP, que dobla els seus eurodiputats i fins i tot se n'emporta dos més. Arrabassa així el primer lloc al PSOE, que en realitat no s'enfonsa tant i només perd dos diputats (de 20 a 18). Sigui com sigui, les europees seran un avenç del clima electoral que hi haurà a les autonòmiques catalanes.

➡️ Política

Més notícies: