Muntatge amb un pla mig curt de Carles Puigdemont i un altre de Pedro Sánchez, un mirant cap amunt i un altre mirant a terra amb cara de preocupació

POLÍTICA

Carles Puigdemont aposta per apuntalar el 'sanchisme' en ple 'cas Koldo'

Els postconvergents posen la directa per aprovar la llei d'amnistia aquesta mateixa setmana i donar estabilitat a la legislatura

La crisi política espanyola, accentuada pel cas de corrupció que esquitxa el PSOE, ha accelerat les negociacions per aprovar la llei d'amnistia. La sola idea que el Govern de Pedro Sánchez pugui caure ha desfermat el pànic a Junts. La prioritat del partit de Carles Puigdemont és arribar a un acord abans que la corrupció s'emporti el Govern per davant.

Junts insta el PSOE a tancar un acord per aprovar la llei d'amnistia a la comissió de justícia del proper 7 de març. Els socialistes continuen negant-se a incloure el terrorisme i la traïció a l'amnistia. Els postconvergents s'avenen a trobar un punt intermedi que garanteixi el retorn de Puigdemont a Espanya sense risc de ser detingut.

Pla mitjà de Carles Puigdemont de peu darrere d'un faristol amb un fons blau en una roda de premsa a Brussel·les

Les últimes enquestes assenyalen una forta pujada de Feijóo, que es beneficiaria del cas Koldo i aconseguiria còmodament la majoria absoluta amb 163 diputats (més els 21 de Vox). El temor a tornar a la irrellevància política ha despertat les presses a Junts. El missatge al PSOE és clar, cal aprovar l'amnistia com sigui el 7 de març per lligar la legislatura i tancar el pas al PP.

Junts prem l'accelerador

Al partit intenten imposar la prudència, amb missatges com el del secretari general, Jordi Turull, davant de les especulacions d'un acord imminent: “Si hi ha alguna novetat s'informarà des de Junts, del que diguin o especulin tercers sobre hipotètics acords no ens fem responsables”. Ha estat la resposta a la informació que el PSOE acceptarà les esmenes de Junts i que la llei d'amnistia és imminent.

Però des de l'entorn de Puigdemont també es llança la idea que cal aprovar l'amnistia com sigui. En una entrevista a La Vanguardia, l'exconseller Lluís Puig deixa clar que “no hi ha cap alternativa a l'amnistia”. Home fort de Puigdemont a Waterloo, Puig espera que l'amnistia s'aprovi el 7 de març perquè entri en vigor al juny com a molt tard.

És clar que aquest darrer mes la situació ha canviat i Junts ja no es pot permetre més frivolitats. El 'cas Koldo' que amenaça de fer caure el Govern de Pedro Sánchez coincideix amb la decisió del Tribunal Suprem d'acceptar investigar Carles Puigdemont per terrorisme pel 'cas Tsunami'. A Junts veuen amb temor que el Govern caigui i Puigdemont acabi jutjat i condemnat.

Al PSOE contenen l'alè

A Ferraz segueixen pensant que Junts té més a perdre que el PSOE, i es mantenen en el seu interès de no cedir amb el terrorisme i la traïció. Els socialistes accepten modificar el text i aprovar les esmenes de Junts, però sense travessar la línia vermella. A Waterloo adverteixen el PSOE que sense la protecció de Puigdemont no hi haurà acord, i esperen que la crisi de corrupció i les últimes enquestes els estovin.

A diferència de la votació del 29 de gener, en què Junts va esgotar fins a l'últim instant, aquesta vegada els uns i els altres volen lligar un acord abans de la votació. De fet, Junts i PSOE estan negociant ara un segon acord de legislatura. Perquè tots dos saben que d'aquesta negociació en depèn deixar lligats els propers quatre anys.

La paradoxa de tot això és que Carles Puigdemont ha passat de ser un problema per al PSOE a ser el salvavides del “sanchisme”. A les portes de les eleccions europees i les catalanes, Junts necessita estabilitat per a un rearmament ideològic i estratègic. I això passa per aprovar l'amnistia i subjectar el Govern de Pedro Sánchez en plena descomposició.

➡️ Política

Més notícies: