Una imatge mostra un oficial de policia dels Mossos d'Esquadra arrestant una persona, amb un fons d'un paisatge costaner amb un poble i el mar.
POLÍTICA

L'altre problema de Tossa de Mar, els reincidents: un acumula fins a 85 antecedents

Aquesta localitat de la Costa Brava, al focus de la polèmica per l'arribada desproporcionada d'immigrants il·legals

Tossa de Mar era, fins al cap de setmana passat, una tranquil·la localitat turística que, en línies generals, passava desapercebuda als mitjans de comunicació. Tot i això, en les últimes hores, aquest petit municipi de 6.000 habitants ha estat un dels grans protagonistes de l'actualitat política a Catalunya.

Entre avui i demà, aquest poble de la Costa Brava rebrà 200 immigrants il·legals procedents de Mali, Níger i Nigèria, que van arribar il·legalment a les Canàries. És a dir, d'un dia per l'altre, Tossa de Mar rebrà una quantitat d'immigrants que representa el 3,23% de la seva població actual. Per mirar-ho en perspectiva, és com si Barcelona rebés 54.000 ciutadans nous en un obrir i tancar d'ulls.

Tossa de Mar, a Girona

Això ha generat malestar entre la seva població i també en el seu alcalde. Martí Pujals, de Junts, considera "desproporcionada" la xifra d'immigrants que viuran durant un mes a un hotel del poble en plena temporada turística (la seva estada es pagarà amb diners públics). La situació ha generat un debat enorme a Catalunya: des de les queixes de Junts, Vox o Aliança Catalana, fins als insults d'Àngels Barceló a l'alcalde.

La multireincidència, un problema afegit per a Tossa de Mar

Però Tossa de Mar no només té el repte de mantenir l'equilibri entre la temporada turística i l'arribada massiva d'aquests immigrants il·legals. A aquesta situació cal afegir el problema que tenen entre mans respecte als delinqüents multireincidents. Un problema que també pateixen altres localitats de la zona com ara Lloret de Mar o Calella.

Tal com va alertar Martí Pujals en una entrevista a RAC1, a Tossa de Mar “tenim problemes de furtadors”. L'alcalde assegura que hi ha un grup de lladres que "són professionals" i que recentment han convertit Tossa de Mar en el seu centre d'operacions. El màxim representant polític del poble creu que aquest "repunt" d'activitat per part d'aquests delinqüents és "a la pressió policial que hi ha ara a Barcelona". Això provoca que "ara ens vingui gent que normalment treballa" delinquint a la capital catalana.

Imatge de la cala Futadera, a Tossa de Mar, la Selva

La situació és tan greu que Martí Pujals ha posat a sobre de la taula dos casos especialment greus. Es tracta de dos lladres que acumulen "85 i 62" antecedents. És a dir, que han entrat i sortit de comissaria gairebé 150 entre tots dos, però que la lentitud de la justícia i les lleis toves que existeixen, els permeten seguir amb la seva activitat delictiva tot just unes hores després de ser arrestats.

Tot i que el mateix alcalde ha volgut desvincular l'arribada dels 200 immigrants il·legals amb la inseguretat, totes aquestes situacions evidencien els problemes i els reptes que ha d'afrontar aquesta localitat. Una localitat de 6.000 habitants que ara haurà de gestionar l'arribada desproporcionada d'immigrants il·legals i l'auge de la delinqüència, encara en plena temporada turística.

➡️ Política

Més notícies: